Microsoft lanceert Europees veiligheidsprogramma met focus op AI en cyberweerbaarheid

Microsoft lanceert Europees veiligheidsprogramma met focus op AI en cyberweerbaarheid

Microsoft zet een nieuwe stap in het European Security Program en heeft als doel de cyberveiligheid in heel Europa te versterken door in te zetten op AI.

Microsoft breidt zijn inzet voor Europese cyberbeveiliging uit met een nieuw veiligheidsprogramma dat zich richt op samenwerking met overheden, het delen van AI-gedreven dreigingsinformatie en het verstoren van cybercriminele netwerken. Het initiatief werd vandaag aangekondigd in Berlijn door Brad Smith, Vice Chair & President van Microsoft. Vijf weken geleden vertelde Smith in Brussel nog de vijf beloftes van Microsoft aan Europa.

Gratis ondersteuning overheden

Het nieuwe programma wordt kosteloos aangeboden aan overheden in alle 27 EU-lidstaten, kandidaat-lidstaten, de Europese Vrijhandelsassociatie, het VK, Monaco en het Vaticaan. Centraal staat het gebruik van artificiële intelligentie voor het sneller detecteren en delen van cyberdreigingen. Microsoft wil overheden via realtime-informatie, AI-gebaseerde analyses en toegespitste briefings beter in staat stellen zich te verdedigen tegen onder meer staatshackers uit Rusland, China, Iran en Noord-Korea.

lees ook

Microsoft belooft meer data, beveiliging en controle voor Europa

Het programma versterkt ook de samenwerking met politie en cyberexperts, onder meer via een proefproject met Europol. Onderzoekers van Microsoft zullen worden ingeschakeld bij het European Cybercrime Centre (EC3) in Den Haag. Verder lanceert het bedrijf extra initiatieven voor maatschappelijke organisaties, zoals een verlengd partnerschap met het CyberPeace Institute.

Bescherming van AI-infrastructuur

Microsoft wil cybercriminelen sneller uitschakelen door juridische procedures en meldingssystemen te automatiseren. Zo werd recent de Lumma-malware ontmanteld, een infostealer die wereldwijd 400.000 systemen infecteerde. Daarbij zijn meer dan 2.300 domeinen uit de lucht gehaald. Ook werd in april het SAD-programma gelanceerd dat illegale domeinen automatisch detecteert en sneller rapporteert aan hostingbedrijven.

lees ook

Microsoft opent Belgische cloudregio in de herfst

De opkomst van AI verandert ook het gedrag van bedreigingsactoren. Volgens Microsoft gebruiken hackers AI voor onder meer social engineering, kwetsbaarheidsanalyse en het automatiseren van aanvallen. Daarom ontwikkelt het bedrijf extra veiligheidsmaatregelen rond eigen AI-modellen en lanceert het samen met Britse instellingen onderzoek naar AI-beveiliging in kritieke infrastructuren. Tot slot richt Microsoft zich op de bescherming van open source-software via het GitHub Secure Open Source Fund. Daarmee wil het risico op ketenaanvallen beperken, onder meer door de beveiliging te versterken van veelgebruikte componenten in overheids- en bedrijfsinfrastructuren.