Hoe veilig zijn je persoonlijke gegevens op datingapps? Onderzoekers aan de KU Leuven brachten verschillende beveiligingsrisico’s aan het licht zoals datalekken van gevoelige informatie en exacte locaties.
KU Leuven onderzocht de privacy-veiligheid van populaire locatiegebaseerde datingapps (LBD) waaronder Tinder, Grindr en Bumble. Hieruit kwamen verschillende veiligheidsrisico’s naar boven zoals het lekken van gevoelige informatie en exacte locaties van gebruikers. Deze gegevens konden ze bovendien eenvoudig achterhalen zonder uitgebreide IT-kennis. Mensen met slechte bedoelingen kunnen deze data kunnen gebruiken voor phishing, identiteitsdiefstal, of zelfs stalking. KU Leuven deelde deze bevindingen met de app-makers die meteen veiligheidsupdates doorvoerden.
Persoonlijke gegevens
Gebruikers van datingapps delen heel wat persoonlijke gegevens zoals hun naam, leeftijd, exacte locatie, maar ook telefoonnummer of seksuele geaardheid om de perfecte match te vinden. Sommige van die gegevens zijn zelfs verplicht in te geven in de app, bij anderen kan je zelf bepalen of je ze openbaar zet of niet.
lees ook
Gegevens van 3,2 miljoen Belgische WhatsApp-gebruikers beschikbaar op dark web
De DistriNet-onderzoeksgroep aan de KU Leuven onderzocht hoe veilig deze persoonsgegevens in locatiegebaseerde datingapps (LBD) in werkelijkheid zijn. Hiervoor namen ze vijftien populaire LBD’s onder de loep, waaronder Tinder, Grindr en Bumble. Op basis van eigen gecreëerde accounts konden ze achterhalen hoe snel en eenvoudig ze aan die persoonlijke gegevens konden.
Geen match
Datingapps en privacy blijken uit dit onderzoek geen match te zijn. Uit enkele van deze bevindingen blijkt dat het internetverkeer van alle apps gebruiksdata en gevoelige data lekte zoals gender en seksuele oriëntatie. Bovendien lekten zes van de vijftien apps gedetailleerde locatiegegevens.
lees ook
WhatsApp laat je berichten van vreemden blokkeren
“De persoonlijke en gevoelige gegevens die we met eenvoudige middelen konden blootleggen zijn van goudwaarde voor mensen met slechte bedoelingen, die zowel bekenden bij jou in de buurt als volslagen onbekenden kunnen zijn”, vertelt onderzoeker Victor Le Pochat. “Het vrijgeven van persoonlijke data maakt gebruikers kwetsbaar voor online manipulatie via phishing of identiteitsdiefstal. Als je dat combineert met gevoelige data zoals seksuele oriëntatie en iemands locatie, kan dat leiden tot fysiek gevaar, zoals stalking of aanranding, of zelfs vervolging door de overheid, zoals al in Egypte is gebeurd bij LGBTQ-gebruikers.”
Veiligheidslek dichten
KU Leuven deelde deze bevindingen met de app-makers, die snel in actie schoten om deze lekken te dichten. Meer specifiek raadde de onderzoekers van KU Leuven aan om alle profielgegevens standaard te verbergen, zodat gebruikers er bewust voor moeten kiezen om deze openbaar te zetten. Bovendien werden er ook aanpassingen doorgevoerd om de exacte gebruikerslocaties te verbergen.