‘Kostprijs hack in België meestal onder 20.000 euro’

ransomware

Iedere week krijgt zeker één Belgisch bedrijf te maken met een cyberincident. Dat is een stijging van 64 procent tegenover 2023. De financiële schade blijft meestal relatief beperkt.

Iedere week registreerde Vanbreda Risk & Benefits in 2024 gemiddeld één cyberincident bij een Belgische onderneming. Het bedrijf baseert die inzichten op basis van eigen gegevens bij partijen die verzekerd zijn, wat impliceert dat het werkelijke aantal slachtoffers vermoedelijk een stuk hoger ligt.

Tegenover 2023 ziet Vanbreda een stijging van 64 procent. Dat cijfer kan aantonen dat bedrijven meer geviseerd worden, maar wordt ook beïnvloed door het aantal verzekerden waarop de cijfers gebaseerd zijn. De groei van het aantal polissen neemt immers sterk toe met 16,5 procent.

Bron: Vanbreda Risk & Benefits

De gemiddelde schade bij een cyberincident is niet enorm hoog. In drie vierde van de gevallen bleef de financiële kater onder de 20.000 euro. Vier procent van de bedrijven kampte wel met een impact van meer dan 1 miljoen euro.

Menselijke fout

Hackers hoeven geen beroep te doen op geavanceerde technische technieken om binnen te breken. In negen op de tien gevallen ligt een menselijke fout aan de basis van een succesvol hack. Die bevinding ligt in lijn met de trends wereldwijd, waar phishing en gestolen inloggegevens de belangrijkste aanvalsvectoren blijven.

Vanbreda stelt vast dat bedrijven steeds frequenter komen aankloppen voor een verzekering. De katalysator is meestal een incident bij henzelf, of in hun omgeving. Het bedrijf verwijst als aanbieder uiteraard naar het belang van een verzekering, al verdient dat wat perspectief. Worden je cruciale bedrijfsdata versleuteld en heb je geen back-up, dan kan geen geld ter wereld die terugtoveren.

De eerste stap voor bedrijven van ieder formaat inzake cyberweerbaarheid, is een risicoanalyse waarbij cruciale data correct worden beschermd door veilige back-ups. NIS2 verplicht bedrijven om daar over na te denken.