Ierse toezichthouder onderzoekt AI-model Google

De Europese privacywaakhond start een onderzoek om na te gaan of Google zich aan de Europese regels houdt bij de ontwikkeling van zijn AI-modellen.

De Ierse toezichthouder voor privacy, die verantwoordelijk is voor de handhaving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de EU, start een onderzoek naar Google. De Data Protection Commission vraagt zich af of Google zich aan de Europese regels houdt bij de ontwikkeling van zijn AI-modellen. Meer specifiek richt de Europese privacywaakhond zich op het AI-model PaLM 2, dat de basis is voor Google’s chatbots.

PaLM 2

Het is niet de eerste keer dat er een onderzoek gestart wordt naar Big Tech-bedrijven inzake het onrechtmatig gebruik van persoonsgegevens voor het trainen van AI-modellen. Toezichthouders voeren hun onderzoeken naar deze bedrijven sterk op. Wanneer bedrijven persoonlijke gegevens verwerken voor het trainen van AI-modellen, zijn ze verplicht om te onderzoeken hoe ze de privacyrisico’s kunnen beperken.  

lees ook

Techgiganten trainen AI-modellen met YouTube-video’s, zonder toestemming 

De Europese privacywaakhond heeft nu het AI-model PaLM 2 van Google in het vizier, dat in mei 2023 gelanceerd werd. Uit het onderzoek zal moeten blijken of Google zijn verplichtingen onder de AVG heeft geschonden inzake de verwerking van persoonsgegevens van burgers in de EU en de Europese Economische Ruimte.

Zo legde ook Meta recent zijn AI-plannen stil na diverse klachten. Het bedrijf heeft met zijn sociale mediaplatformen goud in handen wat betreft data, en vindt dat het gerechtvaardigd is om die gegevens te gebruiken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home