Google Search maakt deepfakes moeilijker vindbaar

Google Search voert updates uit om de strijd tegen deepfakes aan te gaan. Gelijkaardige zoekresultaten van de nepbeelden worden gescand en verwijderd, en expliciete zoekopdrachten krijgen enkel hoogwaardige content te zien.  

Google heeft nieuwe updates toegevoegd om het verspreiden van deepfakes in zijn zoekmachine aan banden te leggen. Gebruikers kunnen al een verzoek tot verwijdering verzenden naar Google wanneer ze een deepfake ontdekken. Nu gaat Google nog een stap verder en zal het bedrijf ook gerelateerde resultaten van vergelijkbare zoekopdrachten filteren. Bovendien worden de zoekresulaten van gebruikers die expliciet op zoek zijn naar deepfakes van bepaalde personen beperkt tot hoogwaardige content.  

Deepfakes elimineren

Google brengt updates aan Google Search om deepfakes aan banden te leggen in zijn zoekmachine. Deepfakes zijn realistisch ogende, manipulerende beelden die de reputatie van (bekende) personen kunnen schaden. Gebruikers zijn al langere tijd in staat om een verzoek tot verwijdering van dergelijke afbeeldingen te melden aan Google, die dat op zijn beurt ook uitvoert. 

lees ook

DuckDuckGoose haalt 1,3 miljoen euro op voor deepfake detectiesoftware 

Nu gaat het bedrijf nog een stap verder in de strijd tegen nepbeelden. Nadat het verzoek tot verwijderen is ingewilligd, gaat Google alle expliciete resultaten van vergelijkbare zoekopdrachten over hen filteren. De zoekmachine wordt gescand op duplicaten van de afbeeldingen zodat deze ook verwijderd kunnen worden. Dit stelt slachtoffers gerust dat dezelfde afbeeldingen niet plots op nieuwe websites opduiken. 

Moeilijker vindbaar

Daarnaast voert Google wijzigingen door in zijn algoritme om zo het rangschikkingssysteem te beïnvloeden. Wanneer gebruikers specifiek zouden zoeken naar expliciete deepfakes met de naam van een persoon, zullen de resultaten enkel hoogwaardige content tonen, zoals bijvoorbeeld een nieuwsartikel omtrent die persoon.  

Uit de aankondiging blijkt ook dat Google werkt aan een systeem om gebruikers die expliciet op zoek zijn naar deepfakes, scholing aan te bieden over de impact van deepfakes op de maatschappij. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home