Gezondheidssector in België blijft het grootste doelwit van cyberaanvallen

De gezondheidssector in België blijft de meest geviseerde sector met gemiddeld 2.783 aanvallen per week. Wereldwijd nemen cyberaanvallen toe, met een stijging van dertig procent.

Onderzoek van beveiligingsbedrijf Check Point toont aan dat er in het tweede kwartaal van 2024 een sterke toename van cyberaanvallen is opgetreden. België zag een stijging van 31 procent in aanvallen vergeleken met het voorgaande kwartaal, terwijl Nederland een stijging van 33 procent registreerde. Luxemburg zag de grootste stijging met 102 procent.

De meeste aanvallen op Belgische bedrijven komen uit de VS (45%), België zelf (13%) en Nederland (6%). De gezondheidssector is het zwaarst getroffen met gemiddeld 2.783 aanvallen per week, gevolgd door overheidsinstellingen en militaire organisaties (1.628 aanvallen per week) en de financiële sector (1.391 aanvallen per week).

Specifieke uitdagingen in de gezondheidszorg

In de gezondheidszorg, wereldwijd de derde meest aangevallen sector, waren er gemiddeld 1.999 wekelijkse aanvallen per organisatie in het tweede kwartaal van 2024, een stijging van 15 procent vergeleken met vorig jaar. Hackers richten zich op ziekenhuizen vanwege de vaak beperkte cyberbeveiligingsmiddelen. Vooral kleinere ziekenhuizen zijn kwetsbaar door gebrek aan middelen en personeel om geavanceerde cyberaanvallen af te weren.

In België is de gezondheidszorg de meest geviseerde sector. Hackers zijn uit op informatie over ziektekostenverzekeringen, medische dossiers en soms zelfs sociale zekerheidsnummers, wat deze sector tot een lucratief doelwit maakt.

In België is Remote Code Execution (RCE) de meest voorkomende kwetsbaarheid, verantwoordelijk voor 62% van alle kwetsbaarheden. Bij een RCE-aanval kan een aanvaller kwaadaardige code uitvoeren op de systemen van een organisatie, wat kan leiden tot verdere malware-implantatie of het stelen van gevoelige gegevens.

FakeUpdates, een downloader geschreven in JavaScript, is de meest voorkomende malware in België. Kwaadwillige bestanden worden even vaak via het web als via e-mail verspreid.

Wereldwijd namen cyberaanvallen met 30 procent toe in het tweede kwartaal van 2024 vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2023. Gemiddeld zijn er 1.636 aanvallen per organisatie per week. Dit benadrukt de toenemende geavanceerdheid en hardnekkigheid van dreigingsactoren.

De onderwijs- en onderzoekssector blijft wereldwijd een belangrijk doelwit vanwege de grote hoeveelheid gevoelige informatie en vaak ontoereikende cyberbeveiligingsmaatregelen. Deze sector zag een stijging van 53 procent in aanvallen in het tweede kwartaal van 2024 vergeleken met het tweede kwartaal van 2023, met een gemiddelde van 3.341 aanvallen per week.

De overheids- en militaire sector was de op één na meest aangevallen sector wereldwijd, met 2.084 aanvallen per week. Dit weerspiegelt de hoge inzet van cyberspionage en verstoringen op staatsniveau.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home