Fortinet integreert FortiAI in volledige Security Fabric

Fortinet integreert FortiAI in volledige Security Fabric

Fortinet breidt zijn FortiAI-aanbod uit naar alle onderdelen van zijn Security Fabric. De nieuwe AI-functionaliteiten moeten organisaties helpen bij een snellere detectie van cyberdreigingen en het automatiseren van beveiligings- en netwerkbeheer.

Fortinet laat weten dat FortiAI voortaan volledig geïntegreerd is binnen de Security Fabric. Dat is de naam die Fortinet geeft aan zijn overkoepelende beveiligingsplatform. Sinds de lancering breidt Fortinet de integratie van FortiAI gestaag verder uit. Met deze nieuwe aankondiging zal generatieve AI het volledige aanbod doorspekken.

De nieuwe functies zijn gericht op het verbeteren van zowel netwerkbeheer (NetOps) als beveiligingsbeheer (SecOps) via autonome AI-agents en GenAI-technologie. Fortinet brengt ze onder in drie verzamelingen: FortiAI-Assist, FortiAI-Protect en FortiAI-SecureAI.

Assist

FortiAI-Assist maakt gebruik van agentic AI en AIOps om beheerprocessen te automatiseren. Binnen NetOps betekent dit onder meer dat netwerkconfiguraties automatisch worden geoptimaliseerd, zonder tussenkomst van een beheerder. De oplossing detecteert proactief netwerkproblemen op basis van analyses van netwerkdata.

Op het vlak van SecOps helpt FortiAI om meldingen automatisch te filteren en te prioriteit te geven op basis van risico-inschatting en historische context. De AI-algoritmes voeren ook zelfstandig threat hunting uit, en analyseren netwerkverkeer en gebruikersgedrag om afwijkingen te detecteren. Daarnaast helpt de AI-integratie volgens Fortinet om inzicht te bieden in de oorsprong en impact van cyberaanvallen.

Protect

FortiAI-Protect omvat AI-gestuurde detectie van nog onbekende bedreigingen en biedt controle over het gebruik van GenAI-applicaties. De oplossing herkent ruim 6.500 (url’s van) AI-gerelateerde applicaties en biedt securityteams context, zoals gebruikte trainingsmodellen en datalocaties.

lees ook

Fortinet breidt speelveld van FortiAI uit

Organisaties kunnen via zero trust-beleid de toegang tot en het gebruik van GenAI controleren, onder meer om schaduwgebruik van AI-toepassingen te beperken. Fortinet breidt ook zijn machine learning-technologie uit om nauwkeuriger malware te detecteren en valse positieven te verminderen.

SecureAI

Daarnaast beveiligt FortiAI-SecureAI de AI-infrastructuur van organisaties. Het systeem beschermt AI-modellen en data, voorkomt dat gevoelige informatie in grote taalmodellen terechtkomt, en past privacymaatregelen toe. Gegevens worden lokaal verwerkt en persoonlijke informatie wordt gemaskeerd.

Via deze integratie wil Fortinet inspelen op de groeiende vraag naar beveiligde AI-toepassingen in bedrijfsomgevingen. De toevoeging van FortiAI aan de volledige Security Fabric ondersteunt bedrijven bij de bescherming van netwerken, data en AI-workloads tegen een veranderend dreigingslandschap.

Fortinet eigent zich met  deze aankondiging bovendien het recht toe om te claimen dat het moderne generatieve AI heeft geïntegreerd in zijn complete platform. In een hypegevoelige context, waar geen toepassing gespaard blijft van AI-injecties, is dat een handige claim naar klanten toe.