Als gevolg van het chiptekort verschijnen er steeds meer namaakchips op de markt. Die werken niet of nauwelijks en vormen zo een gevaar voor de werking van infrastructuur.
Criminelen zetten in op het aanhoudende chiptekort. Ze verkopen valse microchips aan wanhopige kopers. Die microchips werken niet, met alle gevolgen van dien voor de eindproducten. De schuldigen buiten de complexe wereldwijde logistieke ketting uit om mensen of organisaties die onder grote druk staan van namaak te voorzien. De componenten zien er vaak overtuigend uit, maar werken niet.
In een rapport waarschuwt Europol voor verschillende vormen van namaak. Sommige componenten proberen de functionaliteit van het origineel na te bootsen. Andere zijn defecte of versleten chips die een nieuw likje verf krijgen. In sommige gevallen worden totaal foutieve componenten verpakt als chips waarnaar een grotere vraag is.
Grote impact
In alle gevallen hebben valse microchips een nefaste impact op het eindproduct. Koop je een namaak-handtas, dan heb je op z’n minst nog een fysiek object in handen dat functioneel als handtas kan dienstdoen. Wanneer je een valse microchip koopt, kan je daar niets mee.
Over het algemeen richten criminelen zich op eenvoudige microchips zoals diodes en controllers. Daar heerst momenteel het grootste tekort. De logistieke ketting is daar kwetsbaar voor, aangezien het niet altijd eenvoudig is om de originele herkomst van dergelijke componenten te achterhalen. De gevolgen kunnen groot zijn, aangezien de nagemaakte chips grotere hardware kunnen stukmaken wanneer ze worden geïntegreerd.
Kritieke toestellen
Europol waarschuwt specifiek voor kritieke systemen in de gezondheidszorg, transport, defensie en handel. Ook het risico voor consumentengoederen zou hoog zijn. In het ergste geval is een nagemaakte chip niet gewoon van slechte kwaliteit, maar bevat het ding ook malware die aanvallers kunnen uitbuiten.