Europol crimineel communicatieplatform Ghost offline gehaald

Een internationale samenwerking tussen Europol, Eurojust en wetshandhavingsinstanties heeft geleid tot de ontmanteling van het versleutelde criminele communicatieplatform Ghost.

Europol, samen met autoriteiten uit negen landen, heeft succesvol een einde gemaakt aan de werking van het Ghost-platform. Dit versleutelde communicatiesysteem werd gebruikt door duizenden criminelen wereldwijd om onopgemerkt te communiceren en operaties zoals drugshandel en witwassen te coördineren. Door de zelfvernietigingsfunctie van berichten en andere beveiligingsopties konden gebruikers sporen wissen en forensisch onderzoek ontwijken.

Tijdens de internationale operatie werden 51 verdachten gearresteerd, waaronder 38 in Australië en 11 in Ierland. De actie leidde daarnaast tot de ontmanteling van een drugslaboratorium, het in beslag nemen van wapens en drugs en de wereldwijde confiscatie van meer dan 1 miljoen euro aan contanten. De operatie werd mogelijk gemaakt door de inzet van een speciaal taskforce van Europol, opgericht in 2022, die samenwerkte met autoriteiten uit negen landen waaronder Australië, Frankrijk, de Verenigde Staten en Nederland.

Europol meldt dat de ontmanteling een complex, door data gedreven onderzoek was. Hoe de instantie het versleutelde platform kon kraken. Ghost had een eigen infrastructuur en verkoopnetwerk.

Voortdurende strijd tegen versleutelde communicatie

De ontmanteling van Ghost past in een bredere trend waarin steeds meer versleutelde platforms door wetshandhavingsinstanties worden opgerold. Criminele netwerken wenden zich nu tot minder bekende of op maat gemaakte communicatiemiddelen om verdere opsporing te bemoeilijken. Dit fragmentarische landschap vormt een blijvende uitdaging voor autoriteiten, die blijven pleiten voor een balans tussen privacy en de noodzaak tot rechtmatige toegang tot data voor het bestrijden van zware criminaliteit.

Europol blijft samenwerken met verschillende landen en organisaties om nieuwe criminele communicatieplatformen te identificeren en te ontmantelen, terwijl het belang van cyberveiligheid en rechtsbescherming wordt benadrukt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home