EU verplicht Google niet om vergeetverzoeken wereldwijd door te voeren

google zoeken

Google hoeft van het Europese Hof van Justitie geen koppelingen naar gevoelige informatie te verwijderen in al zijn versies van de zoekmachine. Het hof oordeelt dat de regel alleen van toepassing is op EU-lidstaten.

“EU-wetgeving vereist dat een zoekmachine-exploitant dergelijke verwijzingen uitvoert naar de versies van zijn zoekmachine die overeenkomen met alle lidstaten van de Europese Unie”, aldus een verklaring van het hof.

Het ‘recht om vergeten te worden’-issue dateert uit 2010 toen een Spaanse burger klaagde dat de publicatie van details van zijn persoonlijke zoekresultaten op Google zijn privacyrechten schond. Uiteindelijk werd de zaak door de Spaanse rechtbank doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie. Deze oordeelde in mei 2014 dat de EU-richtlijn gegevensbescherming van toepassing was op deze zaak. 

Privacyinbreuken

Het hof verplichtte Google en andere zoekmachines die in EU-lidstaten actief zijn op verzoek privacyinbreuken te verwijderen. De ‘right to be forgotten’-regel beschrijft dat zoekmachines een verantwoordelijkheid hebben om verouderde informatie te verwijderen. Het gaat dan om informatie die ‘onnauwkeurig, ontoereikend, irrelevant of buitensporig’ is. Het recht is overigens niet absoluut, aangezien het volgens het hof moet worden afgewogen tegen andere rechten, zoals vrijheid van meningsuiting en de media.

CNIL, de Franse nationale commissie voor gegevensbescherming, ging nog een stap verder. De commissie voerde in 2015 aan dat Google wereldwijd links naar gevoelige informatie moest verwijderen. Internetgebruikers zouden namelijk vrij eenvoudig alsnog verwijderde zoekresultaten kunnen vinden, door eenvoudig over te schakelen naar een andere landen-versie van Google. 

Geoblocking-functie

Google verzette zich hiertegen met als reden dat autoritaire regeringen hierdoor de mogelijkheid zouden krijgen informatie wereldwijd te censureren. De zoekmachine reageerde wel op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, door een nieuwe geoblocking-functie te lanceren. Deze voorkomt dat Europese gebruikers verwijderde links zien. Google verwijderde sindsdien miljoenen URL’s uit zoekresultaten naar aanleiding van privacyverzoeken. 

Toch legde CNIL in 2016 Google een boete op van 100.000 euro voor het niet wereldwijd verwijderen van de zoekresultaten op basis van het ‘right to be forgotten’-principe. Het Europese Hof van Justitie heeft nu uitgesproken dat de regel alleen van toepassing is op EU-lidstaten. 

“Sinds 2014 hebben we hard gewerkt om het ‘right to be forgotten’ in te implementeren in Europa. Bovendien hebben we gezocht naar een evenwicht tussen de rechten van mensen op toegang tot informatie en privacy. Het is goed om te zien dat de rechtbank het eens is met onze argumenten”, aldus een verklaring van Google.

 

Lees ook: Google erkent bestaan geheime Dragonfly-project

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home