Met DataBreach.com verschijnt er een alternatief voor Have I Been Pwnd, waar je kan nakijken of er gevoelige gegevens online circuleren.
Datalekken zijn schering en inslag, dus de kans is groot dat er ook van jou gegevens online circuleren? Had je in 2019 een Facebook-account? Of in 2013 een Adobe-account? Dan heb je vermoedelijk al prijs. Het is onbegonnen werk om zelf bij te houden welke gegevens via welk lek publiek beschikbaar zijn geraakt en wanneer. Met Databreach.com lanceert het Amerikaanse Atlas Privacy nu een handige site waar je kan nagaan wat er online circuleert.
Zoeken op telefoonnummer
Het opzet is hetzelfde als dat van Have I Been Pwnd, maar Databreach heeft een iets uitgebreidere database. Have I Been Pwnd kan je alleen op basis van je mailadres vertellen of je data al eens zijn gestolen. Databreach.com werkt ook op basis van telefoonnummers. Voor Amerikaanse gebruikers komt daar nog de mogelijkheid bij om te zien of hun sociale zekerheidsnummer online te grabbel ligt.
lees ook
The Internet Archive gehackt: info van 31 miljoen accounts gelekt
Databreach slaat geen zoekopdrachten op. Het is dus niet zo dat je nogmaals je mailadres of telefoonnummer in een database stopt wanneer je iets opzoekt. Zoek je op bijvoorbeeld je telefoonnummer, dan kijkt Databreach in de gestolen databases die op het dark web circuleren. Die zijn gebundeld per hack.
Overzicht
Worden je gegevens in een database teruggevonden, dan krijg je een handig overzicht van de oorzaak van het lek en welke gegevens er precies werden buitgemaakt. Je kan op een resultaat klikken om meer details over het lek te krijgen.
Het is een goed idee om je mailadressen en telefoonnummers eens in te geven in de zoekmachine. Zo ontdek je welke gegevens allemaal online beschikbaar zijn. Zie je een lek waarin je mailadres en wachtwoord werden gestolen, dat dateert van na je laatste wachtwoordwijziging? Dan weet je wat je moet doen.