Topmanagers zijn een aantrekkelijk doelwit voor hackers en cyberspionnen, zo blijkt uit een onderzoek van Cyberwolf.
Een onderzoek van Cyberwolf toont aan dat 70 procent van de CEO’s van BEL20-bedrijven eenvoudig te viseren is door cybercriminelen. Onderzoekers hielden gedurende drie maanden de digitale blootstelling van deze CEO’s in de gaten. Hieruit blijkt dat vooral persoonlijke digitale gewoonten en nevenfuncties zwakke plekken zijn.
Persoonlijke netwerken
Topmanagers blijven een aantrekkelijk doelwit voor hackers en cyberspionnen. Volgens een recente studie van Cyberwolf lopen CEO’s van de twintig grootste Belgische beursgenoteerde bedrijven aanzienlijke risico’s. Het bedrijf onderzocht de digitale blootstelling van deze leidinggevenden gedurende drie maanden. Daaruit blijkt dat 70 procent van hen makkelijk benaderbaar is via publiek zichtbare kwetsbaarheden in hun eigen organisatie of via andere mandaten die ze bekleden.
lees ook
‘Minstens 1 Belgisch bedrijf per dag slachtoffer van cyberaanval, maar 80 procent kan voorkomen worden’
Wanneer ook de kwetsbaarheden van gelieerde organisaties zoals goede doelen of sectorgebonden netwerken worden meegerekend, loopt dat cijfer zelfs op tot 95 procent. Verder blijkt dat voor 80 procent van de onderzochte CEO’s binnen vijf minuten een geloofwaardige deepfake van hun stem kan worden gemaakt. Cyberwolf deelde zijn bevindingen met de betrokken organisaties en het Centrum voor Cybersecurity België (CCB).
Dubbele standaarden
Ondanks de risico’s leeft er bij heel wat topmanagers nog een beperkte bewustwording over hun persoonlijke rol in de beveiliging van hun organisatie. Zo vragen bestuursleden geregeld uitzonderingen op beveiligingsprotocollen, terwijl cybersecurity op papier een topprioriteit blijft. Dat bevestigt ook internationaal onderzoek van Accenture: 90 procent van de bevraagde CEO’s verwacht een ernstige cyberdreiging binnen de twee jaar, maar 95 procent geeft toe dat hun cyberstrategie vooral ingegeven is door regelgeving.
Cyberwolf roept op tot meer verantwoordelijkheid bij bedrijfsleiders. Beveiliging begint volgens hen bij persoonlijke digitale hygiëne, ook in de privésfeer. De organisatie pleit voor een multidimensionale aanpak, waarbij ook gezinnen en externe partners mee worden beschermd.
Hoewel veel CIO’s volgens Cyberwolf over duidelijke oplossingen beschikken, ontbreekt het vaak aan afstemming met de bestuurskamer. Het dichten van deze kloof is volgens het rapport essentieel om de digitale weerbaarheid van bedrijven te versterken.