Volgens een rapport van Cloudflare is het aantal DDoS-aanvallen in het eerste kwartaal van 2025 enorm gestegen in vergelijking met vorig jaar. Duitsland staat op nummer één van voornaamste doelwit.
Het aantal DDoS-aanvallen is in het eerste kwartaal van 2025 met 358 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Cloudflare detecteerde en blokkeerde in drie maanden tijd bijna evenveel aanvallen als in heel 2024. In het vierde kwartaal van 2024 nam het aantal aanvallen wederom fors toe. Volgens cijfers uit het onderzoek van Cloudflare lijkt België niet tot de belangrijkste doelwitten te behoren, Duitsland daarentegen staat op nummer één.
Zwaarder en gerichter
Cloudflare meldde dat het in het eerste kwartaal van 2025 in totaal 20,5 miljoen DDoS-aanvallen heeft gemitigeerd. Dat aantal ligt net onder het totaal van 21,3 miljoen aanvallen in heel 2024. Vooral aanvallen op de netwerklaag kenden een sterke stijging. In dit segment ging het om 16,8 miljoen aanvallen, goed voor een jaar-op-jaarstijging van 509 procent en een kwartaal-op-kwartaalstijging van 397 procent.
lees ook
DDoS-aanvallen nemen wederom fors toe in vierde kwartaal 2024
Een opvallend deel van deze aanvallen – 6,6 miljoen – richtte zich rechtstreeks op Cloudflare zelf. Die aanvallen maakten deel uit van een langdurige, achttien dagen durende aanvalscampagne met meerdere vectoren, waaronder SYN flood-, Mirai-botnet- en SSDP-amplificatieaanvallen.
Bovendien signaleerde Cloudflare een enorme stijging in het gebruik van CLDAP-amplificatieaanvallen, met een stijging van 3.488 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Deze aanvallen maken misbruik van het verbindingsloze karakter van het CLDAP-protocol om reflectieaanvallen uit te voeren.
Doelwitten
Wat de geografische spreiding betreft, werd Duitsland het voornaamste doelwit van DDoS-aanvallen, gevolgd door Turkije en China. Opvallend is dat Hongkong de belangrijkste bron was van aanvallen, met Indonesië en Argentinië als tweede en derde. Op de heatmap van Cloudflare is te zien dat België nog niet tot de belangrijkste doelwitten behoort.

De gok- en casinosector kreeg in het eerste kwartaal de meeste aanvallen te verwerken. Die sector steeg vier plaatsen en nam de toppositie over van de telecommunicatiesector. Ook de lucht- en ruimtevaartsector kreeg het zwaar te verduren en steeg 40 plaatsen in de ranglijst, goed voor de tiende plaats.