Belgische organisaties kregen in Q3 af te rekenen met gemiddeld 800 cyberaanvallen

code security log4j

België is de grootste stijger op vlak van cyberaanvallen waarvan resellers en systeemintegratoren het grootste slachtoffer zijn.

Belgische bedrijven kregen in het derde kwartaal van 2022 af te rekenen met gemiddeld 801 cyberaanvallen. Dat is een stijging met 28 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De cijfers komen uit een onderzoek van Check Point Research (CPR), de Threat Intelligence-tak van Check Point. Resellers en systeemintegratoren kregen het vaakst af te rekenen met aanvallen, gevolg door Internet en Managed Service Providers. Op de derde plaats staat de gezondheidszorg.

Wereldwijde stijging

België volgt de gemiddelde wereldwijde stijging van cyberaanvallen. Die ligt gemiddeld per organisatie ook op 28 procent. In ons land komen driekwart (76 procent) van de aanvallen binnen via e-mails, waarbij de grootste kwetsbaarheid de Remote Code Execution (62 procent) is. Via deze kwetsbaarheid krijgen hackers de kans om vanop afstand malware te installeren en starten. Zo vond eind vorig jaar een aanval plaats op de Log4j opensource Java logtool plaats.

Met 28 procent groei is België de grootste stijger in de Benelux. De aanvallen bij onze Noorderburen stegen met 15 procent terwijl het aantal in Luxemburg opvallend genoeg daalde met 14 procent. Waar bij ons de resellers en systeemintegratoren op één staan, zijn in Nederland de nutbedrijven en in Luxemburg de financiële instellingen het meest getroffen. Ook de twee andere meest getroffen sectoren in België scoren hoog bij onze buren.

“Dat wijst er op dat hackers in de lage landen grotendeels dezelfde targets voor ogen hebben”, zegt Zahier Madam, Security Engineer bij Check Point in België. “De zorg was vorig jaar in België de meest getroffen sector. Ook wereldwijd staat de zorgsector in de top drie en het kende als sector zelfs de sterkste stijging met 60 procent meer aanvallen. Het spreekt voor zich dat extra waakzaamheid en maatregelen in deze sector niet overbodig zijn.”

Onderzoek en onderwijs

Check Point leert uit het onderzoek dat het aantal wekelijkse cyberaanvallen stijgt met 28 procent. In elke sector ziet het securitybedrijf de aanvallen toenemen. “Steeds meer zijn cyberaanvallen verankerd als wapen op staatsniveau. Cyberoorlogvoering is een essentieel onderdeel geworden van militaire conflicten”, aldus het rapport. Vooral de sectoren onderwijs en onderzoek blijken de belangrijkste doelwitten voor hackers. In Q3 vonden er gemiddeld 2.148 aanvallen organisatie en per week plaats. Dat is een stijging met 18 procent ten opzicht van een jaar geleden.

Scholen zijn na de versnelde digitalisering een populaire doel geworden voor cybercriminelen. Toch blijft de gezondheidssector de sterkst stijgende met een toename van 60 procent. Deze sector krijgt stevig af te rekenen met ransomware-aanvallen. “De intense druk op de gezondheid maakt het een kwetsbaar doel. Het deels of volledig platleggen van de digitale systemen van een ziekenhuis kunnen heel grote gevolgen hebben. Zeker met het jaareinde in zicht, waar personeel vaker vrij neemt, is alert zijn de boodschap”, besluit Zahier Madhar.

Check Point geeft nog een aantal tips mee om cyberaanvallen te vermijden:

  • Vermijd klikken op verdachte of kwaadaardige links
  • Open nooit onverwachte berichten of bijlagen
  • Verstrek geen persoonlijke of gevoelige gegevens aan phishers
  • Controleer of software legitiem is voor je het downloadt
  • Sluit nooit een onbekende USB-stick aan op de computer
  • Gebruik een VPN wanneer je de verbinding niet vertrouwd of openbaar is

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.