80 procent van de fabrikanten kreeg te maken met minstens één beveiligingsincident waarbij onbevoegden toegang hadden tot data, blijkt uit een bevraging van Fortinet.
80 procent van de bedrijven uit de maakindustrie kreeg het afgelopen jaar te maken met een beveiligingsincident waarbij onbevoegden toegang hadden tot data. Vijftien procent werd zelfs geconfronteerd met zes of meer incidenten. Vooral phishing, spyware en ransomware zijn boosdoeners. Dat concludeert Fortinet op basis van een beperkt onderzoek in samenwerking met de Manufacturers Alliance Foundation, waarbij 155 organisaties in de VS werden bevraagd.
78 procent van de bevraagden plaatst cyberbeveiliging vandaag in de top vijf van risico’s. Het is verrassend dat 22 procent dat niet doet en we vragen ons af welke vijf andere zaken hun business ook kunnen platleggen. Er is wel vooruitgang, aangezien in 2020 nog maar 70 procent de ernst van cyberdreigingen inzag.
Meer ransomware
36 procent van de toegegeven bescheiden poule van bevraagden werd vorig jaar slachtoffer van ransomware. Dat is fors meer dan 23 procent in 2020. Criminelen hebben intussen door dat maakbedrijven lam te leggen zijn via een cyberaanval, en dat losgeld betalen soms een aantrekkelijke uitweg is voor de slachtoffers.
Fortinet wijst naar een gebrekkige communicatie tussen IT en OT als één van de oorzaken voor de problemen. Verder werken productiebedrijven met verouderde apparatuur. Systemen van twintig jaar oud zijn geen uitzondering, en die kan je niet zomaar patchen. Tot slot lukt het niet altijd om het juiste talent te vinden om de beveiligingsrisico’s te managen.