Een bevraging van Belgische IT-professionals wijst uit dat ze graag met de overheid in zee willen gaan om cybercriminaliteit te bestrijden. De budgetten die ze van hun organisatie krijgen, zijn in veel gevallen ontoereikend.
Bedrijven moeten samen met de overheid aan de slag om cybercriminaliteit aan te pakken. Dat zegt 66 procent van de ondervraagde Belgische IT-professionals in een onderzoek van NTT Data. Dat bedrijf polste in november 2021 naar de mening van 201 IT-specialisten in Belgische bedrijven. Zij denken dat het onmogelijk wordt voor de privésector om de problematiek alleen het hoofd te bieden. Het sentiment ligt in lijn met wat grote bedrijven zoals Google in de VS ook zeggen. Amper een kwart is optimistischer en denkt cybercriminelen wel de baas te kunnen zonder overheidshulp.
Deel van het probleem is volgens het onderzoek het ontoereikende budget. 40 procent van de IT-professionals geeft aan onvoldoende geld te krijgen om actuele beveiligingsrisico’s aan te pakken. Voor in het geval er toch iets misloopt, heeft 23 procent geen enkel protocol klaarliggen.
Thuiswerkrisico’s
De bevraagden geven verder aan dat thuiswerk nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee brengt. Helaas is er de afgelopen twee jaar weinig verandert inzake de beveiliging van thuiswerk. Zaken zoals single sign-on of multifactorauthenticatie blijven voor veel Belgische organisaties onbekend volgens NTT Data.
lees ook
Van everis naar NTT Data: grote ambities en meer duidelijkheid
Tot slot hekelt NTT in het rapport het gebruik van privékanalen voor zakelijke doeleinden. WhatsApp en Zoom zijn kop van jut. Daarbij gaat het vermoedelijk om de gratis versie van Zoom. Hoe ernstig dat probleem werkelijk is, valt over te twisten. WhatsApp kan je met zijn kwalitatieve end-to-end encryptie bijvoorbeeld niet echt onveilig noemen. Communicatie via niet-professionele kanalen vergroot wel de kans dat werknemers het slachtoffer worden van bijvoorbeeld phishing.