In de VS ligt het cijfer gevoelig hoger, in Europa veel lager dankzij de GDPR. Bijna de helft van de grote bedrijven ervaarde een datalek in het afgelopen jaar.
In een cybersecurity-assessment van Bitdefender blijkt dat datalekken van hogerhand in de doofpot worden gestopt waar het kan. Het onderzoek gebeurde bij 400 IT-professionals in de VS, VK en Europa binnen bedrijven met 1000+ werknemers.
Om een open deur in te trappen blijkt dat iedereen (99%) bezorgd is over het evoluerende gevarenlandschap. Kwetsbaarheden en zero days zijn de belangrijkste gevaren, gevolgd door aanvallen op de logistieke keten, ransomware en social engineering.
Meer dan de helft (52%) van de respondenten laat weten dat er een datalek was in de afgelopen twaalf maanden. Kijken we naar Europa, dan gaat het om minder dan de helft bij Duitsland (49%) en Frankrijk (42%).
Opvallend genoeg blijkt dat meer dan 40 procent van de professionals laat weten dat ze datalekken niet mogen rapporteren. Deze actie wordt door hogerhand opgelegd. Vooral de VS-gebaseerde professionals zijn hier sterk in (71%). In Europa is de GDPR daar streng in, toch wordt vooral in Frankrijk (27%) en in mindere mate in Duitsland (14%) een datalek verdoezeld.
Het is belangrijk om te benadrukken dat het hier om een kleine steekproef gaat, 400 IT-professionals wereldwijd. Toch is het resultaat van dit onderzoek zorgwekkend. Gelukkig belooft ondanks de huidige economische crisis 70 procent van de grote Europese bedrijven meer te investeren in cybersecurity dit jaar.