25 miljoen tot nu toe ongekende inloggegevens van nietsvermoedende slachtoffers circuleren online. Slachtoffers veranderen best onmiddellijk hun wachtwoord door een nieuw, veilig exemplaar.
Een database met 71 miljoen unieke inloggegevens circuleert online. In die database zitten zeker 25 miljoen combinaties van mailadressen en wachtwoorden waarvan tot nu toe niet was geweten dat ze in handen van hackers waren gevallen. De database werd ontdekt door beveiligingsonderzoeker Troy Hunt, die gekend is van de website Have I Been Pwnd?. Op die site kan je nagaan of je inloggegevens ergens te grabbel liggen.
Inlogdata worden als zoete broodjes verhandeld in de duistere krochten van het internet. Hunt houdt daar een oogje in het zeil, maar merkt op dat de meeste verkochte databases wachtwoordgegevens bevatten die eerder al online verschenen. Criminelen geven die data telkens opnieuw uit. Deze wachtwoorddump valt daarom zo op: het is uitzonderlijk dat er plots 25 miljoen splinternieuwe gegevens online verschijnen.
Gestolen via malware
De data zouden afkomstig zijn van een zogenaamde Stealer-malware, die gebruikersnaam en wachtwoord opneemt wanneer je die intypt. De nieuwe gestolen wachtwoorden zijn daarom onversleuteld leesbaar. De malware vergaarde zo inloggegevens voor onder andere Facebook, eBay en Yahoo. Hunt verifieerde de authenticiteit van de wachtwoordgegevens. Ze lijken afkomstig van 2021.
lees ook
Zo kies je het perfecte wachtwoord
Veel slachtoffers gebruiken eenvoudige wachtwoorden, of hergebruiken één wachtwoord over verschillende diensten. Wie er geen goede wachtwoordhygiëne op nahoudt, mag zich zorgen maken. Aanvallers gaan typisch aan de slag met de data uit de database in een poging ook op andere sites in te breken.
Op de site van Have I Been Pwnd? kan je nakijken of gegevens geassocieerd met jouw mailadres op straat liggen. Het is sowieso belangrijk om lange en unieke wachtwoorden te kiezen voor al je accounts. Kan je MFA inschakelen, dan is dat nog beter. Een te kort of hergebruikt wachtwoord is vandaag een garantie op problemen.