Recentste Windows-update haalt startmenu en netwerkfunctionaliteit onderuit

Windows 10

De nieuwste cumulatieve update voor Windows 10 zorgt er voor sommige gebruikers voor dat de netwerkkaart stopt met functioneren. Verbinden met een netwerk wordt dan onmogelijk. Ook het startmenu werkt bij sommige gebruikers niet meer.

Update 17/09: Microsoft erkent de problemen en zet de uitrol van de update gedeeltelijk op pauze.

Het gaat Microsoft niet voor de wind. Eerder rapporteerden we al dat de recentste update voor Windows 10 voor geluidsproblemen zorgde. Verschillende gebruikers lieten weten dat applicaties geen geluid meer produceerde, of enkel heel stil. Dat lijkt helaas niet het enige probleem met KB4515384. De update lijkt nu ook problemen te creëren met de netwerkfunctionaliteit. Concreet melden verschillende gebruikers dat hun netwerkkaart na installatie van de update niet meer naar behoren werkt. In de meeste gevallen is het verwijderen van de Windows-update de enige optie.

Opnieuw is het onduidelijk hoeveel gebruikers precies getroffen zijn door het probleem. Het lijkt verschillende pc’s bovendien op verschillende manieren te treffen. In sommige gevallen kan het volstaan om via het netwerkcentrum de netwerkadapter te verwijderen en het systeem opnieuw op te starten. Dat zorgt er in theorie voor dat Windows de adapter automatisch opnieuw installeert. In de praktijk is de kans echter groot dat je de update moet verwijderen als je getroffen wordt door deze bug.

Verdwenen startmenu

Hetzelfde geldt voor de gebruikers die getroffen worden door een bug in het startmenu. Die manifesteert zich erg zichtbaar: het menu opent niet meer. Gebruikers worden getrakteerd op een foutmelding. Microsoft onderzoekt momenteel wat er is fout gelopen. In de marge van de startmenu-bug lijkt ook de zoekfunctie niet meer te werken. Wie ze gebruikt, ziet een leeg venster. Dat is des te frappanter aangezien de vorige update een gelijkaardig probleem teweeg bracht. Heb jij last van het probleem, dan zal je ook in dit geval de update moeten verwijderen.

Dat is vervelender dan gewoonlijk, aangezien KB4515384 een oplossing aan boord heeft voor een bug in de vorige update die voor een hoog cpu-gebruik van het SearchUI-proces zorgt. Wie daardoor getroffen werd, en ook last heeft van de problemen in deze update, mag dus al twee opeenvolgende updates naast zich neerleggen. Aangezien de recentste update ook oplossingen voor beveiligingsproblemen en zero-day-lekken bevat, is dat een gevaarlijke situatie.

Gerelateerd: Nieuwe Windows-update maakt zoekfunctie stuk

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home