Windows 10 update verpest geluidsweergave geïnstalleerde apps

microsoft windows 10

Een nieuwe update, een nieuwe bug. De recentste update voor Windows 10 loste een probleem met een vorige update op, maar blijkt nu zijn eigen bug aan boord te hebben. Deze keer is de geluidsweergave van geïnstalleerde applicaties het slachtoffer.

KB4515384 werd op gejuich onthaald door de slachtoffers van KB4512941. Die update voor Windows 10 maakte van het SearchUI-proces een cpu-verslindende luilak. Eerder deze week loste Microsoft die problemen op, maar blijkbaar niet zonder er nieuwe te creëren. De Windowsbouwer lijkt het de laatste tijd moeilijk te hebben met de uitrol van updates die niet voor minstens een minderheid tot problemen leiden.

Deze keer heeft het euvel met geluid te maken. Verschillende gebruikers rapporteren een gebrekkige of onbestaande weergave van audio na de installatie van de update. Enkel applicaties die reeds geïnstalleerd zijn, ondervinden problemen. Geluid afkomstig van de browser, zoals bijvoorbeeld een Youtubevideo, speelt wel normaal. Wie getroffen is door de bug merkt dat het volume van geluid plots keldert, bassen verdwijnen of geluid zelfs volledig afwezig blijft. Standaard-oplossingen zoals een herinstallatie van de geluidsdrivers lijken niet te helpen.

Oplossing

Gelukkig bestaat er voor dit probleem een workaround. Windowslatest laat weten dat het geluid zichzelf herstelt wanneer je het formaat naar 16 bit configureert. Dat doe je door naar het geluidscontrolepaneel te navigeren. Klik rechts in de taakbalk op het geluids-icoontje, ga naar de instellingen en kies onder ‘Gerelateerde instellingen’ voor ‘Configuratiescherm geluid.’ Selecteer je weergave-apparaat, ga naar de eigenschappen en kies onder ‘Geavanceerd’ het 16 bits-geluid. Die instellingen even verzetten en terugzetten zou in veel gevallen al een oplossing bieden.

Als alternatief is het natuurlijk een optie om KB4515384 te verwijderen en te wachten tot Microsoft het probleem oplost. In tegenstelling tot de vorige update die SearchUI stuk maakte, heeft deze update echter een heleboel beveiligingsverbeteringen aan boord. In theorie is het dus geen goed idee om te lang te wachten met de installatie ervan.

Onbetrouwbaar

Microsoft maakt het steeds moeilijker voor gebruikers om updates meteen te installeren zonder argwaan. Vaak zijn de problemen die een update veroorzaken klein en treffen ze slechts een subgroep van gebruikers, maar dat is eigenlijk naast de kwestie. Het is zorgwekkend dat Microsoft er ondanks zijn Insiderprogramma al te vaak niet in slaagt om een update uit te rollen die klaar is en geen plakkers vereist.

Gerelateerd: Microsoft repareert cpu-bug met Windows 10-update

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home