Mozilla blaast nieuw leven in testprogamma voor experimentele Firefox-functies

mozilla firefox

Mozilla blaast zijn programma voor het testen van experimentele Firefox-functies nieuw leven in onder de codenaam Firefox Private Network. Eerder ontvangen feedback van gebruikers wordt gebruikt om een bétaversie te testen voor een nieuwe virtual private network (VPN)-extensie.

“We hebben al een paar nieuwe producten geoormerkt. We zijn van plan om deze af te stemmen vóór hun officiële release als onderdeel van het opnieuw gelanceerde Test Pilot-programma,” zegt Marissa Wood, vice-president product bij Mozilla. 

Feedback als basis

Volgens Wood is er sprake van een loyale groep gebruikers die feedback gaven over projecten die niet waren gepolijst of klaar voor algemeen gebruik, aldus IT Pro. Mozilla heeft op basis van die input verschillende functies en diensten verfijnd en vernieuwd. In sommige gevallen zijn projecten zelfs helemaal uitgesteld, omdat ze niet voldeden aan de behoeften van de gebruikers. “De feedback die we hebben gekregen, heeft ons geholpen een aantal mogelijke Firefox-functies te evalueren. Deze zijn inmiddels in de Firefox-browser opgenomen”, aldus Wood.

Privacy-gerichte functies

De Firefox Private Network-extensie wordt getest als onderdeel van een reeks privacy-gerichte functies die Mozilla de komende maanden wil uitbrengen. De extensie kan geactiveerd worden om zo via een gecodeerde verbinding op internet te surfen, terwijl de data wordt beschermd tegen het ongewenst volgen daarvan. Dat is relevant tijdens het surfen op internet via een openbare Wi-Fi-verbinding.

Mozilla stelt dat het de eerste van vele functies betreft, die worden uitgegeven als onderdeel van de premium-abonnementsversie van Firefox. Daarbij omvat de test niet alleen het vaststellen van de functionaliteit van de VPN, maar ook die van potentiële prijsmodellen. De ontwikkeling van een Firefox op basis van VPN volgt op inspanningen van het bedrijf om verschillende privacy-gerichte functies uit te bouwen. Naast ook de verhoogde retoriek over het belang van beveiliging en privacy tijdens het online browsen.

Gepolijst 

Het Test Pilot-programma verschilt van de vorige versie, gezien de geteste producten en services zich buiten de Firefox-browser bevinden. Het gaat tevens om meer gepolijste functies, die slechts een kleine stap verwijderd zijn van algemene beschikbaarheid.

Test Pilot werd voor het eerst gelanceerd in 2016 als een manier om zeer experimentele functies voor de Firefox-browser te testen. Daarnaast werd feedback van gebruikers verzameld om mee te nemen in de ontwikkelingscyclus. Dit begon eerst als een add-on in Firefox alvorens het werd gelanceerd als een eigen entiteit. Mozilla sloot het programma afgelopen januari. Het bedrijf wilde evalueren hoe de procedures voor experimenteren en feedback van gebruikers in de toekomst zouden werken.

Gerelateerd: Firefox blokkeert voortaan standaard trackingcookies

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home