Eerste details van Intels eigen grafische kaarten lekken

Een test-driver van Intel bevat per ongeluk codenamen voor toekomstige grafische kaarten van Intel. Die verklappen het één en ander over wat we volgend jaar van de gpu’s mogen verwachten.

In 2020 lanceert Intel zijn eigen line-up van gpu’s. Nu grafische kaarten alsmaar aan belang winnen, wil Intel concurreren met AMD en Nvidia. Details over de nieuwe hardware zijn beperkt, maar een nieuw lek licht nu toch een tipje van de sluier op. Op het Anandtech-forum ontdekte een lezer vier codenamen voor gpu’s in een nieuwe test-driver van Intel. Die namen bevatten details over de technische specificaties van de nieuwe hardware.

Het gaat om volgende producten en namen:

  • iDG1LPDEV = “Intel(R) UHD Graphics, Gen12 LP DG1” “gfx-driver-ci-master-2624”
  • iDG2HP512 = “Intel(R) UHD Graphics, Gen12 HP DG2” “gfx-driver-ci-master-2624”
  • iDG2HP256 = “Intel(R) UHD Graphics, Gen12 HP DG2” “gfx-driver-ci-master-2624”
  • iDG2HP128 = “Intel(R) UHD Graphics, Gen12 HP DG2” “gfx-driver-ci-master-2624”

iDG staat vermoedelijk voor Intel Discrete Graphics, wat aangeeft dat het hier om Intels losse Xe-gpu’s gaat en niet om geïntegreerde grafische componenten op de cpu. LP en HP zouden dan weer naar low power en high power refereren en zo iets vertellen over het onderscheid dat Intel wil maken in zijn nieuwe line-up. Tot slot zijn de cijfers in drie van de vier gpu-namen belangrijk.

Kloksnelheid

512, 256 en 128 staan vermoedelijk voor het aantal rekenkernen op de chip, naar analogie met AMD’s compute cores en Nvidia’s Cuda-kernen. Waar zo’n kern toe in staat is, hangt erg af van zowel architectuur als kloksnelheid. We kunnen desalniettemin speculeren dat zeker de iDH2HP512-component zich minstens aan de hoge kant van het middensegment zal bevinden op het vlak van prestaties en positionering. Volgens eerdere geruchten mikt Intel met zijn gpu’s op hoge kloksnelheden van om en bij de 1,8 Ghz.

Voor de datacenter-processors zou de fabrikant bovendien realtime ray-tracing willen ondersteunen, naar analogie met Nvidia’s RTX-processors. Of die capaciteiten ook naar de consumentenhardware komen, is niet duidelijk. Intel plant de lancering van zijn eigen gpu’s ergens in 2020. Als de chipmaker de hoge verwachtingen inlost, heeft de hardware het potentieel om de hele markt door elkaar te schudden.

Gerelateerd: Datacenters en neurale netwerken: waarom Intel plots zelf grafische kaarten ontwikkelt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.