Machine learning steeds populairder bij netwerkbeheerders

Met machine learning leert een beveiligingsoplossing wat normaal is en wat niet. Zo komt onregelmatige trafiek snel aan het licht, zelfs wanneer een hacker die goed vermomd heeft als een legitiem proces.

Machine learning (ML) is steeds vaker een essentieel onderdeel van netwerkbeheer. Ruim 65 procent van de netwerkprofessionals ervaart ML als ‘extreem belangrijk’ of ‘zeer belangrijk’. 

Dat blijkt uit een onderzoek van Kentik afgelopen maand onder 388 deelnemers aan de Cisco Live VS-conferentie in San Diego, Californië. Het bedrijf peilde in 2018 ook al de gedachten van netwerkexperts over het gebruik van AI en automatisering. Toen gaf een kleine 20 procent van de respondenten aan ML als essentieel onderdeel te zien van netwerkbeheer, aldus ZDnet.

De forse stijging van 45 procent vergeleken met een jaar geleden, ligt ook in lijn met de groeiende acceptatie van multi-cloudomgevingen. Het onderzoek koppelde de interesse in ML voor netwerkbeheer dan ook aan het groeiende gebruik van cloudomgevingen. Zo geeft maar liefst 76 procent van de respondenten aan gebruik te maken van cloudservices, waarvan bijna de helft (47 procent) in de vorm van een multi-cloudstrategie.

Energiesector

Respondenten die werkzaam zijn in de energiesector tonen de meeste interesse in ML. Hier noemt ruim 75 procent de technologie als ‘extreem belangrijk’ of ‘zeer belangrijk’ voor netwerkbeheer. Er is niemand binnen deze sector die ML beschouwt als ‘helemaal niet belangrijk’. Het mag dan ook niet als verrassing genoemd worden, dat de energiesector het meest is voorbereid op volledige automatisering. Zeker 30 procent van de respondenten in deze sector zegt dat hun organisatie ‘extreem voorbereid’ of ‘zeer voorbereid’ is op volledige automatisering.

Netwerkprofessionals uit de gezondheidszorg zijn het minst geïnteresseerd ML. Slechts 41 procent zegt deze technologie als ‘extreem belangrijk’ of ‘zeer belangrijk’ te zien. Voor wat betreft het voorbereid zijn op volledige automatisering meldde slechts 3 procent uit deze sector dat hun organisatie ‘zeer voorbereid’ is.

Netwerkconfiguratie en beleidsbeheer

Volgens het onderzoek wordt automatisering grotendeels ingezet voor netwerkconfiguratie, gevolgd door beleidsbeheer. Respectievelijk 53 procent en 40 procent van de respondenten laat weten dat dat binnen hun organisatie van toepassing is.

“Mensen en handmatige processen kunnen niet langer gelijke tred houden met netwerkinnovatie, evolutie, complexiteit en verandering. Daarom horen we meer over zelfsturende netwerken, zelfherstellende netwerken, ‘intent based’-netwerken en andere concepten”, zegt Jim Frey, vice-president van strategische allianties in Kentik.

Onder de respondenten bevinden zich senior vice-presidents. vice-presidents, directeuren, managers, architecten en ontwikkelaars. Ze vertegenwoordigen een reeks industrieën, waaronder onderwijs, energie, financiën, overheid, gezondheidszorg en technologie.

Lees ook: Nvidia en Google kampioen in machine learning-benchmark waar niemand aan deelneemt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home