Microsoft verandert Windows Defender van naam

Windows Defender

Vanaf Windows 10 20H1, de grote feature-update voor het voorjaar van 2020, zal Windows Defender door het leven gaan als Microsoft Defender.

De nieuwe naam duikt op in de recentste Insider-build, zo ontdekte gHacks. Hoewel het om een minieme naamsverandering gaat, die verder geen invloed heeft op de functionaliteit, zegt het wel iets over de richting die Microsoft met zijn beveiligingspakket uit wil.

Naarmate Microsoft verschillende van zijn diensten voor meer platformen beschikbaar maakt, dekt de vlag Windows de lading niet meer. Denk bijvoorbeeld aan de naamsverandering van Windows Azure naar Microsoft Azure in 2014 of Windows Defender ATP naar Microsoft Defender ATP eerder dit jaar.

Meer platformen

Het is duidelijk dat Microsoft de naam Windows alleen nog wil bewaren voor producten die specifiek voor het besturingssysteem bedoeld zijn. De naamsverandering van Windows Defender naar Microsoft Defender, doet vermoeden dat Microsoft de securitytool wil uitbreiden naar andere platformen.

Zo is de zakelijke EDR-oplossing Microsoft Defender ATP (Advanced Threat Protection) sinds 2017 onder meer ook beschikbaar gemaakt voor Linux, macOS, iOS en Android, waarna de Windows-noemer uiteindelijk werd vervangen.

Gerelateerde diensten

GHacks merkt op dat een aantal gerelateerde diensten (nog) niet van naam zijn veranderd in de preview. Meer bepaald Windows Defender Smartscreen en Windows Defender Applications Guard dragen nog steeds dezelfde naam. Windows Defender Exploit Guard gaat vanaf 2020 wel door het leven als Microsoft Defender Exploit Guard.

Het is op dit moment niet duidelijk of de naamsverandering ook in oudere versies van Windows zal worden doorgevoerd. Vanaf januari 2020 eindigt de verlengde ondersteuning van Windows 7. Alleen Windows 8.1 en Windows 10 worden dan nog officieel ondersteund.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home