Google Assistant kleurt Belgisch met lokale diensten, nieuws en mopjes

Google Assistant

Een klein jaar nadat de Google Assistant in Nederland zijn opwachting maakte, wordt de spraakassistent van Google vandaag in België geïntroduceerd. Dat betekent in de eerste plaats dat de Assistant een lokalere verankering krijgt.

Drie jaar na de internationale lancering is de Google Assistant beschikbaar op meer dan 1 miljard apparaten in meer dan 30 talen. Nederlands hoort daar sinds vorig jaar ook bij, maar pas vandaag krijgt de spraakassistent een Belgisch kleurtje. Google wachtte zo lang om te kunnen lanceren met een degelijk Belgisch ecosysteem van partners en om de lokale finesses van de assistent op punt te krijgen.

Voorlopig heeft de Nederlandstalige versie evenwel nog geen Vlaamse tongval, maar daar wordt aan gewerkt, vertrouwt Google ons toe. Er wordt wel al rekening gehouden met typisch Vlaams taalgebruik, zoals ’tien over twaalf’ in plaats van ’tien na twaalf’, vertelt Tim van de Rijdt, Product Marketing Search & Assistant bij Google. Daarnaast is de assistent op de hoogte van Belgische merken, Belgisch nieuws en sport, en zingt hij Belgische liedjes en tapt Belgische moppen.

Lokale ‘Actions’

Naast de klassieke functionaliteit die Google zelf op de Assistant voorziet op basis van zijn zoekmachine en jouw persoonlijke data, zijn er ook al enkele ‘Actions’ van lokale bedrijven beschikbaar. Actions zijn externe toepassingen die op de spraakassistent kunnen inhaken. Je activeert ze met het commando “Oké Google, praat met…”.

Denk bijvoorbeeld aan het opvragen van je dataverbruik bij Proximus, het bedienen van je Telenet-digicorder met je stem of controleren wanneer je pakketje van bpost toekomt. Het KMI voorziet op zijn beurt weerinformatie en de NMBS kan je via de assistent informeren over je treinreis. Het laatste nieuws is afkomstig van VRT of de Standaard, terwijl ING de limiet van je bankkaart via de Assistent kan meedelen.

Google Assistant partners
Een overzicht van de eerste Belgische partners die werken aan een Action voor Google Assistant.

Volgens Google zijn er nog een groot aantal Belgische merken bezig met de ontwikkeling van hun eigen Actions en zal het lijstje snel uitbreiden. We weten bijvoorbeeld al dat Colruyt experimenteert met de mogelijkheid om je boodschappenlijstje in te spreken. Die Action zou deze zomer lanceren.

Beschikbaarheid

De Belgische Google Assistant wordt vanaf vandaag uitgerold in vier talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels), en verschijnt de komende dagen geleidelijk op Android-toestellen met Android 5 Lollipop of hoger. Daarvoor moet je apparaat ingesteld zijn in de gewenste taal, met België als locatie.

Op Android zit de spraakassistent geïntegreerd in het besturingssysteem. Een lange druk op de homeknop of het spraakcommando ‘Oké Google’ volstaat om hem op te roepen.

Op iPhones is die integratie er niet en moet je een aparte Google Assistant-app downloaden. Die is beschikbaar in de App Store voor iOS 10 of nieuwer.

De slimme Home-luidsprekers van Google komen voorlopig nog niet officieel naar België, al kan je ze wel reeds via Nederlandse webshops kopen. Woordvoerder Michiel Sallaets laat aan Techzine weten dat de luidsprekers voorlopig de Belgische Assistant nog niet zullen ondersteunen. “Dat is iets voor binnen enkele maanden, net zoals de beschikbaarheid van onze luidsprekers”, aldus Sallaets.

Gerelateerd: Google Assistant in België: dit zijn de lokale integraties die je nu al kan gebruiken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home