Nvidia Quadro RTX-gpu’s komen naar mobiele workstations

De Quadro RTX 5000-reeks is voortaan beschikbaar in een mobiele variant. Dat opent de deur naar krachtige mobiele workstations.

Krachtpatser Quadro RTX 5000 van Nvidia past voortaan in een laptopchassis. De professionele Turing-gpu met ray tracing aan boord was eerder al beschikbaar als uit de kluiten gewassen desktop-cpu. Verder breidt Nvidia zijn line-up uit met een Quadro RTX 4000 en een Quadro RTX 3000. Die nieuwe gpu’s zijn de rechtstreekse opvolgers van respectievelijk de Quadro P5200, P4200 en P3200.

Ray tracing

Het RTX-label impliceert dat de nieuwe grafische kaarten ray tracing ondersteunen. Daartoe heeft het vlaggenschip van de reeks 3.072 Cuda-kernen aan boord, bijgestaan door 48 speciale RT-kernen voor ray tracing. Koppel daar nog 384 Tensor-cores mezt focus op AI en machine learning aan, allemaal overgoten met een sausje van 16 GB GDDR6-RAM, en je ziet dat Nvidia’s nieuwste mobiele kaart serieus wat rekenkracht naar de laptop brengt.

Hoeveel precies, hangt af van de laptop. Nvidia pakt uit met MaxQ-designs wat wil zeggen dat de grafische kaarten geoptimaliseerd zijn voor het chassis waar ze inzitten. Dat betekent doorgaans dat de gpu’s ietwat gethrottled zijn om de hitte-productie binnen de perken te houden, wat natuurlijk zijn impact heeft op de prestaties.

Nvidia Studio

17 laptops met de kaarten aan boord staan al klaar om uit de startblokken te schieten. Zij krijgen het label RTX-studio mee. Om dat label te verdienen zijn er nog enkele andere minimum-systeemvereisten van tel, zoals een Core i7 H can Intel, minstens 16 GB aan AM en een SSD met een capaciteit van 512 GB of meer. Nvidia’s general manager Jason Paul spreekt van desktop-prestaties voor dergelijke toestellen, maar dan onderweg. Hoe dicht de prestaties van de mobiele RTX 5000 bij die van de desktop-variant liggen, zullen we moeten zien.

Nvidia maakt van de gelegenheid gebruik om twee Quadro’s te introduceren zonder ray tracing aan boord. De T2000 en de T1000 volgen de P2000 en de P1000 op. Tot slot lanceert de gpu-specialist op Computex nog een Quadro P620 en Quadro P520, die de P600 en P500 vervangen.

Gerelateerd: Nvidia brengt RTX en ray-tracing naar laptop en midrange

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home