AMD lanceert 7 nm Ryzen-cpu’s en Navi-gpu’s

AMD’s Zen 2 line-up debuteert met een nieuw Ryzen-portfolio, aangevoerd door een splinternieuwe Ryzen 9-reeks met tot 12 kernen en 24 threads. Ook Navi wordt eindelijk gelanceerd met de RX 5000-reeks van gpu’s.

AMD steelt de show tijdens een symbolische keynote op Computex in Taiwan. Voor het eerst mag CEO Dr. Lisa Su de conferentie openen, en dat doet ze met een keynote boordevol aankondigingen. Zo krijgt de geanticipeerde line-up van 7 nm-cpu’s een lanceringsdatum. Vijf nieuwe desktop-processors liggen op 7 juli in de rekken. AMD behoudt de intussen traditionele focus voor Ryzen: veel meer bieden dan concurrent Intel aan een evenwaardig of lager prijskaartje.

Prijsbreker

De AMD Ryzen 9 3900X steelt de show. Die chip heeft twaalf kernen goed voor 25 threads. Basiskloksnelheid bedraagt 3,8 GHz met een boost tot 4,6 GHz. Verder kijken we naar 70 MB cache en een TDP van 105 watt. Voor die monsterspecificaties tel je 499 dollar neer (adviesprijs in euro kennen we op dit moment nog niet). De meest toepasselijke Intel-chip voor een vergelijking is de Intel Core i9-9920X met evenveel rekenkernen en threads, een basiskloksnelheid van 3,5 GHz met boost tot 4,4 GHz en een adviesprijs van, hou je vast, 1.189 dollar. Het TDP van deze 14 nm-chip bedraagt bovendien 165 watt.

AMD maakt opnieuw gebruik van zijn beproefde chiplet-design.

AMD zet de trend verder met twee Ryzen 7 cpu’s: de Ryzen 7 3800X en de Ryzen 7 3700X. Beide chips tellen acht rekenkernen met multithreading, hebben een basiskloksnelheid van respectievelijk 3,9 GHz en 3,6 GHz, en kosten 399 dollar en 329 dollar. Gaan we nog een trapje naar omlaag, dan vinden we twee nieuwe Ryzen 5 cpu’s. Hier kiest AMD voor zes kernen met multithreading, 3,8 GHz en 3,6 GHz, en adviesprijzen van 249 dollar en 199 dollar. De cpu’s gaan door het leven als Ryzen 5 3600X en Ryzen 5 3600. AMD kondigt momenteel nog geen Ryzen 3 cpu’s aan.

Ideaal voor rendering

De hoge hoeveelheid rekenkernen, de standaard aanwezigheid van multithreading en de meer dan respectabele kloksnelheden maken deze chips (net als hun voorgangers) ideaal voor creatieve workloads. Daarbij denken we zowel aan de audiovisuele sector als CAD-design. In iedere workload waar multithreading-geoptimaliseerde cpu-rendering een grote rol speelt, biedt AMD een fantastische prijs-kwaliteitsline-up aan. Ook voor ander rekenwerk zoals het crunchen van financiële data verwachten we knappe prestaties.

Alle chips zijn bovendien compatibel met PCIe 4.0. Die nieuwe PCIe-standaard verdubbelt de beschikbare bandbreedte tegenover voorganger PCIe 3.0, al moeten we daar wel bij zeggen dat je al een erg performant systeem in elkaar moet boxen om vandaag van die extra bandbreedte gebruik te maken. AMD en partners zorgen in ieder geval voor een 50-tal compatibele moederborden bij lancering. Chipset van dienst is de splinternieuwe X570.

Navi

AMD licht ook nog een tipje van de Navi-sluier op. De lang verwachten gpu’s, gebakken op 7 nm en voorzien van een splinternieuwe architectuur, staan eindelijk om de hoek. De lancering staat eveneens voor in juli gepland en de dingen krijgen de noemer Radeon RX 5000, maar meer wil AMD voorlopig niet kwijt. De chipdesigner mikt met de eerste lading Navi’s op gamers, en spaart verdere details daarom voor de E3-beurs volgende maand. Traditioneel is AMD er beter in geslaagd om Intel druk op te leggen met Ryzen dan Nvidia te doen zweten met z’n eigen Radeon-gpu’s. Benieuwd of daar volgende maand verandering in komt.

Gerelateerd: AMD bevestigt komst Ryzen 3000

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home