Mozilla transformeert IoT-platform Project Things tot WebThings

iot internet of things

Het door Mozilla in 2018 ontwikkelde Internet of Things (IoT)-platform Project Things gaat verder als WebThings. De open implementatie van de Web of Things-standaard voor het bewaken en besturen van verbonden apparaten van het World Wide Web Consortium (W3C) is bovendien ook voorzien van een aantal log-, alarm- en netwerkfuncties.

“De missie van het Mozilla IoT-team is om een Web of Things-implementatie te creëren. Eén die deze waarden belichaamt en IoT-standaarden helpt te bevorderen voor beveiliging, privacy en interoperabiliteit”, zegt Ben Francis, softwaretechnicus bij Mozilla, in een blogpost. Hij zegt uit te kijken naar een toekomst waarin Mozilla WebThings-software wordt geïnstalleerd op commerciële producten. Het zou consumenten een vertrouwde agent moeten bieden voor hun smart home.

Mozilla WebThings bestaat uit twee componenten: de WebThings Gateway en WebThings Frameworks, waarbij het laatste een bibliotheek van herbruikbare softwarecomponenten betreft.

Softwaredistributie voor smart home-gateways

WebThings Gateway versie 0.8 wordt door Venturebeat omschreven als een op privacy en beveiliging gerichte softwaredistributie voor smart home-gateways. Zo stelt het gebruikers in staat gegevens te loggen en die informatie vervolgens te visualiseren met interactieve grafieken. Denk dan bijvoorbeeld aan de temperatuur van een IoT-apparaat. Logboeken kunnen uren, dagen en zelfs wekenlang worden bewaard.

De functie bevindt zich volgens Francis nog steeds in een experimentele fase. “Door deze logboeken te bekijken, krijg je inzicht in het soort gegevens die je slimme apparaten thuis verzamelen. Het zet je ook aan het denken hoeveel van die gegevens je wilt delen met anderen, via services van derden.”

Daarnaast is Gatway ook voorzien van nieuwe alarmmogelijkheden voor apparaten, zoals rook-, koolmonoxide- en bewegingsdetectoren. Gebruikers kunnen zo eenvoudig controleren of een alarm momenteel actief is. Bovendien kunnen er ook waarschuwingen worden geconfigureerd om de gebruiker te waarschuwen als een van die alarmen wordt geactiveerd terwijl ze weg zijn.

Distributie op basis van OpenWrt

Volgens Venturebeat ontwikkelt WebThings Gateway een nieuwe distributie op basis van OpenWrt, een Linux-besturingssysteem dat gericht is op embedded apparaten. Het zou bedoeld zijn voor standaard consumentenrouters en kan fungeren als een Wi-Fi-toegangspunt. Eerdere releases van WebThings Gateway konden alleen verbinding maken met bestaande draadloze netwerken als clients. Francis omschrijft het als ‘een nieuwe fase van ontwikkeling van Mozilla’s gateway-software, omdat deze evolueert naar een softwaredistributie voor draadloze routers voor consumenten’.

IoT Analytics voorspelde onlangs nog, dat het wereldwijde aantal met het internet verbonden apparaten in 2020 zal groeien tot wel 10 miljard. Tegen 2025 zou er zelfs sprake zijn van ruim 22 miljard IoT-apparaten. Voortgekomen uit acceptatie door zowel consumenten als het bedrijfsleven.

 

Lees ook: Windows IoT Core kwetsbaar voor hackers

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home