Apple en Qualcomm stoppen rechtszaak en starten nieuwe samenwerking

rechtszaak

Apple en Qualcomm hebben alle rechtszaken wereldwijd stopgezet. Tegelijk kondigen beide techgiganten aan dat ze gaan samenwerken. Er zou een deal van zes jaar beklonken zijn rond wereldwijde patenten die Apple mag gebruiken in toekomstige apparaten.

De plotse samenwerking kwam als een donderslag bij heldere hemel. Tot nu toe waren Apple en Qualcomm water en vuur met heel wat rechtszaken wereldwijd de afgelopen jaren. Apple vond het namelijk oneerlijk dat Qualcomm zijn talrijke chippatenten misbruikte door hoge licentiekosten te vragen.

Nu hebben beide partijen toch een overeenkomst gevonden. Volgens de deal betaalt Apple Qualcomm een onbekend bedrag. Daarnaast is er een deal van zes jaar rond de licentie van patenten van Qualcomm. De deal kan met twee jaar worden verlengd. Qualcomm zal ook onderdelen leveren voor Apple-toestellen de komende jaren. Vermoedelijk gaat het hier om 5G-modems, de belangrijkste reden waarom Apple met zijn rug tegen de muur stond.

Patentenoorlog

De patentenoorlog tussen beide startte begin 2017 waar Apple de monopolie positie van Qualcomm wil aanvechten wereldwijd. Beide hebben hier en daar een rechtszaak gewonnen, maar Qualcomm heeft de laatste maanden de duimschroeven aangedraaid. De gewonnen rechtszaken in Duitsland en China hebben namelijk tot blokkeringen van de iPhone-verkoop geleid.

De reden van de blokkering van bepaalde modellen is dat Apple technologie van Qualcomm zou hebben gestolen en doorgesluisd naar concurrent Intel waarmee het nu samenwerkt.

Vandaag hebben Qualcomm en Apple beide beslist om alle rechtszaken te laten vallen. Een exacte reden is er niet, maar vermoedelijk wilden beide partijen voorkomen dat ze bepaalde geheimen publiek zouden moeten maken. Beide partijen claimden dramatische details te hebben om de rechtszaak naar zich toe te trekken.

5G

Vanaf vandaag gaan beide partijen opnieuw samenwerken voor de komende zes jaar of langer. De recente iPhones maakten gebruik van Intel-modems omwille van de rechtszaak tegen Qualcomm. Het enige probleem daar is dat Intel nog geen 5G-modem klaar heeft en pas ten vroegste in 2021 de eerste chips van de band zouden rollen. Qualcomm heeft zijn 5G-modems al klaar en werkt al aan de tweede generatie om in 2020 te lanceren.

Volgens Fast Company zou Apple eerder al met Samsung en MediaTek hebben gebabbeld om te zien of zij een 5G-modem kunnen leveren voor de iPhone die in 2020 op de markt verschijnt. Geen van beide heeft laten weten aan Apple dat ze tijdig een 5G-chip in massaproductie kunnen voorzien tegen die deadline.

Huawei heeft wel de mogelijkheden om Apple van een 5G-modem te voorzien, maar die optie werd niet verder bewandeld door de blokkering van de VS rond alle telecomapparatuur van Huawei. Al deze problemen hebben ervoor gezorgd dat Apple een eigen 5G-chip wilde bouwen, maar ook die is pas klaar tegen 2021 ten vroegste.

De legale veldslag betekent dat een 5G iPhone in 2020 opnieuw mogelijk wordt, maar het is potentieel minder goed nieuws voor andere fabrikanten. Doordat Qualcomm een stevige grip heeft op de 5G-markt, kan het de prijzen blijven kiezen. Had Apple de rechtszaak gewonnen, dan zouden de licentiekosten dalen, wat goed nieuws is voor iedere hardwarefabrikant die de technologie wilde integreren. Vermoedelijk heeft dat ervoor gezorgd dat Qualcomm de deal met Apple heeft aanvaard.

Gerelateerd: Apple stopt verkoop van iPhone 7 en iPhone 8 in Duitsland

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home