Groeistrategie Oracle moet ook Google Cloud naar hoger niveau tillen

Google Cloud Platform

Thomas Kurian, CEO van Google Cloud, gaat zijn jarenlange ervaring met enterprise klanten bij Oracle gebruiken om Google Cloud meer op de kaart te zetten. Zo breidt hij de verkoopteams drastisch uit. Bovendien moet nieuwe technologie ervoor zorgen, dat programmeurs applicaties kunnen ontwikkelen die op de drie belangrijkste clouds uitgevoerd kunnen worden.

Eenzelfde aanpak zorgde er volgens Oracle’s ex-president product development destijds voor dat de programmeertaal Java een industriestandaard werd. Daarnaast zou Oracle volgens Kurian zijn verkoopteam binnen een jaar tijd met maar liefst 4.000 werknemers hebben uitgebreid. Iets wat de CEO volgens Business Insider zelf ook als een hoog gegrepen ambitie ziet, maar zeker geen onmogelijke.

Concurrentieslag

Kurian nam in januari van dit jaar het stokje over van Diane Greene. Het is geen geheim dat de opgedane kennis en kunde, die hij tijdens zijn 22 jaar lange loopbaan bij Oracle opdeed, wil inzetten. Google loopt ver achter op Microsoft en Amazon als het de cloud betreft. Eerder opgedane strategieën bij Oracle zouden voor een forse inhaalslag moeten zorgen.

Het aandeel van Google Cloud in de wereldwijde cloudinfrastructuurmarkt groeide volgens onderzoeksbureau Gartner in 2017 van 2,7 procent naar 3,3 procent. Ook Microsoft maakte in dezelfde periode een groei door van 8,7 procent naar 13,3 procent. Amazon daarentegen verloor aandeel, maar domineert met 51,8 procent nog steeds de markt. In 2017 was dat nog 53,7 procent. Volgens analisten heeft Google kansen laten liggen door een gebrek aan kundig verkoop- en servicemedewerkers. Daar hebben grote zakelijke klanten nochtans juist behoeften aan. Het vergt de nodige kennis om in de technologische behoeften van dergelijke prospecten te voorzien. 

Zo zou de grootte van het huidige verkoopteam van Google Cloud amper één vijftiende van de grootte van de teams van Amazon Web Services en Microsoft Azure zijn. Het doel is dan ook om deze teams spoedig uit te breiden tot minimaal de helft van die van de concurrenten.

Stimuleren marktspecialisatie

Kurian zou ook van plan zijn om binnen Google Cloud marktspecialisatie te stimuleren. Verkopers, die bijvoorbeeld met financiële instellingen praten, moeten de taal van het bankieren leren spreken. “In het verleden hebben mensen Google altijd gezien als een sterke aanwezigheid binnen de digital-native community. De afgelopen twaalf maanden hebben we onze strategie verlegd om ons meer te focussen op meer traditionele industrieën. We gaan ons verkoopteam op zo’n manier specialiseren, zodat ze ook echt de taal van specifieke industrieën spreken”, aldus Kurian tijdens een eerdere uitspraak in februari.

Gerelateerd: Google Cloud kaapt weer een topman bij Oracle weg

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home