CEO Diane Green Google Cloud vertrekt, Oracle-veteraan volgt haar op

Oracle-topman Thomas Kurian

Thomas Kurian wordt per januari 2019 de nieuwe CEO van Google Cloud. De oud-president product ontwikkeling van Oracle vervangt daarmee de huidige CEO Diana Green en zet de concurrentiestrijd met Amazon en Microsoft voort, aldus Business Insider.

Naar eigen zeggen heeft de zoekmachine grote verwachtingen met Google Cloud, maar zijn er nog veel stappen te maken alvorens het bedrijf ook maar in de buurt komt van zijn twee grootste rivalen. Het bedrijf neemt op grote afstand de derde positie in na Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure.

Target en Apple

Vertrekkend CEO Green, veteraan op het gebied van enterprise software en medeoprichter van VMware, werd door Google gezien als troef en moest lucratieve klanten warm zien te maken voor Google Cloud. Ondanks dat de vertrekkend CEO belangrijke winsten heeft geboekt met het binnenhalen van onder meer Target en Apple, voldoet het bedrijf na drie jaar volgens Business Insider nog steeds niet aan de verwachtingen.

Desondanks heeft een analist van Wall Street de verwachting uitgesproken dat Google dit jaar goed zal zijn voor ruim 8 miljard dollar aan inkomsten.

Multi-Clous-benadering

Google Cloud mag dan gezien worden als de meest geavanceerde oplossing op het gebied van pure technologie, het bedrijf heeft niet de zakelijke voordelen van zijn concurrenten. Zo heeft AWS inmiddels een groot deel van de markt opgeslokt en maakt onder meer ook Apple, naast Google Cloud, gebruik van AWS om zijn iCloud-service aan te drijven.

Ook is Microsoft al enige tijd bezig bestaande klanten over te zetten naar de cloud. Het idee om de zogenaamde ‘multi-cloud’-benadering tot een hoeksteen van Google’s strategie te maken, loopt niet zoals verwacht.

Toen Google Cloud zich terugtrok uit onderhandelingen om het 10 miljard kostende JEDI-contract van het Amerikaanse Pentagon gaf het ministerie van defensie aan slechts voor één cloudplatform te willen gaan. In deze wordt dat vermoedelijke AWS.

Kubernetes en Tensorflow

Toch zijn er volgens Business Insider ook zeker kansen voor Google Cloud. Het bedrijf zou de afgelopen jaren bewezen hebben nieuwe technologieën en mogelijkheden toe te voegen aan de cloud. Zo heeft het bedrijf in eerste instantie technologieën als Kubernetes en Tensorflow uitgevonden voor eigen gebruik, maar zijn deze sindsdien enorme hits geworden bij ontwikkelaars in Silicon Valley en daarbuiten.

Daarnaast kondigde Google Cloud in augustus ook de beschikbaarheid aan van wat het bedrijf ‘prepackaged AI services’ noemt. Hierin zijn vooraf gebouwde kunstmatige intelligentie (AI)-tools voor specifieke taken te vinden. Dit met het idee dat bedrijven hulp nodig hebben om de nieuwe technologieën te gebruiken.

Mindset

Ook de aanstaande CEO Kurian zelf lijkt te weten wat gebruikers onderaan de streep willen. Volgens geruchten heeft hij hard gestreden tegen Larry Ellison, oprichter van Oracle, om ervoor te zorgen dat de gigant van de database de clouds van Amazon en Microsoft ondersteunt, in plaats van alleen te focussen.

Iets dat erop zou kunnen wijzen dat Kurian ook rekening houdt met klantervaring. We maken graag de vergelijking tussen de mindset van Kurian en Microsoft-topman Satya Nadella, wiens omhelzing van concurrerende technologie de positionering van zijn algehele cloudactiviteiten alleen maar heeft verbeterd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home