Microsoft gaat iMacs en MacBooks verdedigen met Defender

Microsoft wil pc’s van concurrent Apple beschermen met Defender. Die beveiligingsoplossing is voortaan ook voor macOS beschikbaar, wat vooral in zakelijke omgevingen handig kan zijn.

Windows Defender krijgt een nieuwe naam: Microsoft Defender Advanced Threat Protection (ATP). Dat is nodig, aangezien de Defender-beveiligingssoftware per direct beschikbaar is als preview op macOS Mojave, macOS High Sierra, en macOS Sierra. De tool zal op Mac dezelfde functie vervullen als op Windows: malware stoppen voor die op het systeem raakt, en virussen die toch door de mazen van het net glipte verwijderen na scans van het toestel.

Microsoft richt zich met de uitrol volledig op zakelijke gebruikers. Of Defender ook naar de consument komt, weten we nog niet. In een zakelijke context is de introductie van Defender een handige meerwaarde, zeker wanneer de IT-omgeving zowel uit Macs als Windows-pc’s bestaat. IT-professionals kunnen nu immers de beveiliging van alle toestellen managen met één stuk software. Net als de Windowsversie koppelt Defender voor Mac terug naar het ATP-portaal van de administrator.

Degelijke oplossing

Hoewel de lancering van het Mac-aanbod gepaard gaat met een beetje gelach op het internet, is de waarheid natuurlijk dat ook MacBooks en iMacs kwetsbaar zijn voor bedreigingen. Het stijgende marktaandeel van Apple in de computermarkt heeft er voor gezorgd dat de systemen wel degelijk een doelwit zijn van hackers. Bovendien groeide Defender sinds de introductie van Windows 10 uit tot een capabele antivirusoplossing, die op het vlak van bescherming niet hoeft onder te doen voor andere antivirusoftware. Dat blijkt ook uit onafhankelijk onderzoek zoals bijvoorbeeld de tests van AV-test, waar Defender een maximale beschermingsscore kan neerzetten.

Officieel communiceerde Microsoft er nog niet over, maar de nieuwe positionering van Defender lijkt te suggereren dat de bredere compatibiliteit niet ophoudt bij de uitrol naar macOS. Vermoedelijk zit er ook een Defender voor Linux in de pijplijn. Ook dat zou een logische stap zijn die het leven van een securityprofessional in een hybride omgeving kan vereenvoudigen.

Gerelateerd: Google maakt ongepatcht zero-daylek in macOS publiek

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home