Apple blokkeert kort interne apps van Facebook en Google

Apps voor intern gebruik door medewerkers van Google en Facebook waren korte tijd onbeschikbaar voor gebruikers, nadat Apple ze had geblokkeerd in reactie op wat het als een inbreuk op de privacy zag van beide organisaties.

Google had wat officieel als een interne applicatie geboekt stond, gebruikt om persoonlijke data van consumenten te verzamelen in ruil voor geschenkbonnen. De actie maakte deel uit van een marktonderzoek, en gebeurde met medeweten van de consumenten. Facebook deed iets gelijkaardigs: het gebruikte een andere zogezegd interne app om het telefoongebruik van mensen te volgen in ruil voor een vergoeding van 20 dollar, opnieuw met medeweten van de personen in kwestie.

Apple straft

De applicaties die beide organisaties gebruikten voor hun onderzoek, mankeerden echter de juiste licenties voor een dergelijke dataverzameling op iPhones. Apple zag de acties van Facebook en Google als misbruik, en greep meteen de kans om zich als beschermer der privacy in de schijnwerpers te zetten. De applicaties werden geblokkeerd, en Facebook en Google werden gestraft.

Concreet blokkeerde Facebook voor iets minder dan een dag alle interne applicaties van de twee techreuzen op iPhones. Het ging daarbij om apps waarmee werknemers eten kopen in de kantine, of in house-versies van chat-applicaties voor interne communicatie. De impact van de zet op iPhone-minnende Google- en Facebookmedewerkers was met andere woorden groot. Intussen heeft Apple de applicaties wel gedeblokkeerd, nadat beide concurrenten beloofden geen misbruik meer te zullen maken van Apple’s app-beleid.

Kruistocht

Apple maakt van de gelegenheid gebruik om nog maar eens te benadrukken dat het een voorvechter van alles privacy is. Tim Cook is al een tijdje bezig met een kruistocht tegen het advertentiecentrische zakenmodel van Google en Facebook. Hij profileert zijn bedrijf als een organisatie die enkel toestellen verkoopt, en bijgevolg veel voorzichtiger omgaat met de persoonsgegevens van zijn gebruikers.

Cook probeert zijn bedrijf zo te distantiëren van het zakenmodel van Google. Voor een stuk moet de CEO wel vocaal zijn over de privacy-kwestie. Omdat Apple veel minder data van zijn gebruikers verzamelt, heeft het immers onvoldoende materiaal om machine learning-algoritmes mee te trainen. Dat is de hoofdreden voor het feit dat spraakassistent Siri, ooit hypermodern, vandaag een serieuze achterstand heeft op de Google Assistent en Amazon Alexa.

Onbeperkte macht

De blokkering van de interne apps van Facebook en Google zet langs de andere kant ook de macht van Apple nog eens in de verf. iPhones blijven voor een stuk eigendom van de telefoonbouwer, die ook na de aankoop nog veel zeggenschap heeft over wat je er wel en niet mee mag doen. Er is maar één instantie die het laatste woord heeft over welke apps al dan niet draaien op een iPhone, en dat is Apple zelf.

Het schot voor de boeg van Google en Facebook komt er op een moment dat Apple zelf niet in een al te best daglicht staat wat privacy betreft. Pas bleek immers dat de populaire FaceTime-applicatie waarmee iOS-gebruikers videobellen een stevig lek bevat. Wie iemand opbelt, kan meeluisteren naar wat er gebeurt aan de andere kant van de lijn nog voor de gesprekspartner in kwestie heeft opgepakt. Apple reageerde door FaceTime tijdelijk te blokkeren. Een patch is onderweg.

 

Gerelateerd: Details nieuwe iPhones gelekt: geavanceerde AR en USB C

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home