Oracle: cloudplatform ook geschikt voor kmo’s en start-ups

Oracle wil zich naast de grootzakelijke markt ook gaan richten op start-ups en het kmo’s. De leverancier van ERP-oplossingen wil het gebruiksgemak gaan benadrukken voor de veelal niet-technisch ondernemers. Zo zou het Oracle Cloud-platform de motor zijn, die Oracle richting nieuwe, minder IT-gerichte digitale sectoren kan brengen.

Oracle positioneert zijn cloudstack op alle drie de niveaus van levering: Software as a Service, Platform as a Service en Infrastructure as a Service. Het IaaS-aanbod van Oracle concurreert volgens ZDnet rechtstreeks met dat van Amazon Web Services. Al zou het onduidelijk zijn hoeveel niet-Oracle-klanten gebruik maken van niet-Oracle-apps  op het IaaS-gedeelte van Oracle Cloud als alternatief voor AWS.

‘Cloud is de grote equalizer’

Steve Daheb, senior vice-president van de Cloud Business Group van Oracle, beweert dat Oracle al enige tijd bezig is om start-ups aan te trekken. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen wereldwijd zelfs negen start-up incubators: “Cloud is de grote equalizer. Het heeft de toegang tot technologie gedemocratiseerd. Start-ups kunnen zich geen data scientists veroorloven. Ze moeten de mogelijkheid krijgen om alleen te betalen voor dat wat ze gebruiken.”

Oracle houdt bij de bouw van kunstmatige intelligentie en machine learning in zijn database en ERP-producten rekening met niet-technisch bedrijven. Ook zij zouden hier eenvoudig gebruik van moeten maken. Daheb vermoedt dat de verschuiving van grote bedrijven naar steeds meer autonome cloudomgevingen, impact gaat hebben op de werkzaamheden van systeembeheerders en IT-professionals.

“We werken nu al vier decennia met systeembeheerders en ze beschouwen het allemaal als een kans. De gemiddelde beheerder besteedt 90 procent van zijn tijd aan onderhoud en beheert gemiddeld vijftig databases. Ze schakelen nu over op taken van hogere waarde, van afstemmen en provisioning tot de focus op bedrijfsanalyses.”

Game changing

Maar niet alleen systeembeheerders en IT-professionals, die door cloudgebaseerde artificiële intelligentie (AI) hun capaciteiten verhoogd zien worden. Volgens Daheb staat Oracle ook open voor niet-technische zakelijke gebruikers. Iets dat het spel totaal zou veranderen: “De marketingmedewerker is verantwoordelijk voor de prestaties, de HR-persoon wil zich richten op de analytics.”

Om erachter te komen hoe je AI en data science kunt gebruiken, heb je in de ogen van Daheb geen twintig professoren nodig. “Technologie moet resultaten opleveren waarmee je de beste vrachtwaarden voor leveringsketens kan vinden. Of de volgende beste aanbieding kan aanbevelen”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home