Dalende omzet, geen CEO en late 10 nm: Intel gaat moeilijk jaar tegemoet

Intel

Er lijkt een einde te komen aan een sterke groei in de vraag naar datacenterchips waar Intel dit jaar van kon genieten. In het laatste kwartaal van afgelopen jaar daalde de vraag al sterk, met tegenvallende kwartaalresultaten to gevolg. Ook de toekomst ziet er niet rooskleurig uit.

Intel, dat van een bijna-monopolie geniet in de datacentermarkt, legt teleurstellende financiële resultaten voor het afgelopen kwartaal voor. Waar analisten gemiddeld een omzet van 19 miljard dollar hadden voorspeld, blijft Intel steken op 18,7 miljard dollar. Een dalende vraag naar datacenter-chips ligt aan de basis. In de eerste heft van dit jaar kon Intel de vraag nauwelijks bijhouden onder impuls van clouddiensten zoals AWS en Azure, die hun diensten wilden uitbreiden en daar hardware voor nodig hadden. De cloudproviders hebben intussen een stock van cpu’s opgebouwd, en zullen daar door werken voor ze opnieuw grote bestellingen bij Intel willen plaatsen. De vraag zou pas ten vroegste eind dit jaar opnieuw de hoogte in gaan, en dat heeft een impact op de voorspellingen voor het komende jaar.

Te weinig capaciteit

Intussen kampt Intel nog steeds met een capaciteitsprobleem aan de productiekant. De hoge vraag naar Xeon-chips in combinatie met de 10 nm-fabs die nog steeds niet klaar zijn voor volumeproductie zorgt er voor dat chipzilla onvoldoende cpu’s kan bouwen, vooral in het low-end segment. Intel geeft prioriteit aan datacenterchips, waarvan het verscheepte volume over heel het afgelopen jaar met 9 procent steeg. De prijs bleef gelijk.

Kijken we in contrast naar de desktopchips, die het meest te leiden hebben onder het tekort aan productiecapaciteit, dan zien we een daling van 8 procent in de verkoop en een stijging van 13 procent in de prijs ter compensatie. De prioriteit voor Intel ligt op chips met een hogere marge, waardoor vooral budgethardware onder de huidige situatie te lijden heeft. Intel laat inde earnings call weten dat het tegen het midden van dit jaar opnieuw voldoende capaciteit beschikbaar zal hebben.

Met details over de productie van 10 nm-cpu’s blijft Intel karig. Het productieproces zou nog steeds op schema zitten voor de verkoop van 10 nm-cpu’s in volume vanaf eind dit jaar. Over yields rept Intel met geen woord. Midden dit jaar zal AMD in samenwerking met TSMC zijn derde generatie van Ryzen-chips uitbrengen, gebakken op 7 nm. Intel kijkt met andere woorden tegen een achterstand aan.

Geen CEO

Intel heeft woelig water betreden, zowel wat de vraag naar datacenterchips betreft, als de concurrentie van AMD. Dat maakt het extra pijnlijk dat het blauwe schip nog steeds geen kapitein heeft. Afgelopen zomer stapte CEO Brian Krzanich op nadat aan het licht kwam dat hij een relatie had met een Intel-personeelslid, iets wat volgens interne regels niet mag. Sindsdien staat CFO Bob Swan aan het roer als interim-CEO. Hij gaf al te kennen dat hij geen ambitie heeft om fulltime-Intelbaas te worden. Witte rook in de zoektocht naar een goede vervanger lijkt echter veraf.

Paniek is natuurlijk nog niet aan de orde. De vraag naar Intelhardware is nog steeds immens en zelfs met dalende investeringen langs de datacenterkant zal het geld voor Intel blijven binnenstromen. De voorspellingen van een mogelijk mager jaar doen natuurlijk niets goed voor de koers op de beurs, die een duik nam.

 

Gerelateerd: AMD daagt Intel uit met 7 nm Epyc-demonstratie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home