Telenet technisch klaar voor uitgestelde lancering gigabit-internet

Telenet

Telenet breidt de komende drie jaar de capaciteit van zijn glasvezelnetwerk verder uit om te voldoen aan toekomstige noden voor internetdiensten. Eerder werd het coaxnetwerk al aangepakt om gigabitsnelheden mogelijk te maken. Ondertussen wordt ook de nieuwe EuroDocsis 3.1-modem klaargestoomd.

Het Finse Teleste levert de apparatuur voor de upgrade naar 1,2 GHz-compatibele hardware in het glasvezelnetwerk van Telenet, dat de backbone vormt voor de infrastructuur van de provider. De apparatuur maakt de levering van nieuwe breedbanddiensten mogelijk volgens de Docsis 3.1-standaard, klinkt het in een persbericht. De investering mag evenwel niet één op één worden gelinkt aan de uitrol van Docsis 3.1, benadrukt Telenet.

“Ons netwerk bestaat uit glasvezelringen die lokaal worden omgezet naar een coaxnetwerk, waarop we dan weer de huizen aansluiten. Deze nieuwe componenten zorgen ervoor dat er meer capaciteit beschikbaar komt in het glasvezelgedeelte van het netwerk”, zegt Isabelle Geeraerts, woordvoerster van Telenet.

Bredere pijp

De investering loopt over een periode van drie jaar en is een uitbreiding op een eerdere raamovereenkomst tussen Telenet en Teleste. De nieuwe apparatuur stelt de operator in staat om op een flexibele manier hogere frequenties te gebruiken, zowel upstream als downstream. De capaciteitsverhoging is onderdeel van een constante evenwichtsoefening die Telenet uitvoert voor de verschillende elementen van zijn netwerk.

“Die capaciteit gaan we geleidelijk aan nodig hebben, aangezien we kunnen verwachten dat als we de pijp breder maken in het coaxdeel van het netwerk, de bottleneck anders weer verschuift naar een plaats ‘hogerop’ in het netwerk”, verduidelijkt Geeraerts.

Geeraerts verwijst met het ‘breder maken van de pijp’ naar de upgrade van het coaxnetwerk, die Telenet in de voorbije jaren heeft uitgevoerd onder de vlag van de Grote Netwerf. Daarbij werd over een periode van vijf jaar 500 miljoen euro geïnvesteerd om de bandbreedte uit te breiden van 600 MHz naar 1 tot 1,2 GHz. Dat maakt in theorie vandaag een surfsnelheid van 1 gigabit per seconde mogelijk. Zo’n 150.000 versterkers en 1,8 miljoen andere netwerkcomponenten werden daarbij vernieuwd.

Aanvankelijk liet Telenet weten dat het vanaf 2019 gigabitsnelheden zou aanbieden, maar die belofte bleek iets te voorbarig en werd eind vorig jaar ingetrokken. Op zijn website spreekt de operator nu van een lancering in de “nabije toekomst”. Het netwerk is klaar, maar de operator heeft de snelheid voorlopig nog niet gecommercialiseerd.

 

Telenet EuroDocsis 3.1 modem

De nieuwe Eurodocsis 3.1-modem van Telenet.

EuroDocsis 3.1

Nu de werken aan het coaxnetwerk zijn afgerond, kan Telenet in principe ook EuroDocsis 3.1 uitrollen. Dat is de standaard die toelaat om breedbandinternet over de coaxkabel aan te bieden. Versie 3.1 maakt theoretische maximumsnelheden tot 10 Gbps downstream en 1-2 Gbps upstream mogelijk, en zorgt onder meer voor een efficiënter energieverbruik.

Geeraerts laat aan onze redactie weten dat een uitrol van EuroDocsis 3.1 gepland staat voor de loop van 2019. De uitrol vereist dat klanten een nieuwe modem krijgen. Die zou oorspronkelijk eind 2018 worden uitgebracht, maar wordt vandaag nog altijd intern getest. De modem zal uiteindelijk gradueel worden uitgerold, net zoals dat met vorige versies het geval was. Meer specifieke details wil Telenet voorlopig nog niet kwijt.

Update 16/01/2019, 17u03: We schreven eerder in dit artikel dat een Docsis 3.1-modem noodzakelijk is om 1 Gbps aan te bieden. Dat is evenwel niet correct. Telenet bevestigt aan onze redactie dat ook de huidige Docsis 3.0-modem deze snelheid aankan. Dat betekent dat Telenet in principe klaar is om 1 Gbps aan te bieden, maar het alleen nog niet heeft gecommercialiseerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home