AWS lanceert concurrerende document database voor MongoDB

database autonomous

AWS gaat met de introductie van zijn Amazon DocumentDB databaseservice de directe concurrentie aan met de veelgebruikte cloudgebaseerde open source document database service voor semi-gestructureerde data van MongoDB.

Met de lancering van de nieuwe dienst wil de hyperscaler naar eigen zeggen vooral de huidige eindgebruikers van de MongoDB-applicaties en -tools ter wille zijn. Het erkent dat veel eindgebruikers deze oplossingen gebruiken voor het opslaan, ophalen en beheren van grote hoeveelheden semigestructureerde data om te gebruiken in en het ontwikkelen van bedrijfskritische softwaretoepassingen.

Problemen MongoDB op AWS

Toch constateert de hyperscaler dat veel eindgebruikers moeite hebben met het draaien van MongoDB op het AWS-cloudplatform. Hierdoor kunnen deze gebruikers slechts een fractie van alle toepassingen die de open source document database-dienst biedt gebruiken. Vooral waar het de functionaliteit van de MongoDB application programming interface betreft.

Daarnaast zouden veel eindgebruikers het moeilijk vinden om applicaties op basis van MongoDB te bouwen in combinatie met een hoge beschikbaarheid en de mogelijkheid om de diensten snel uit te bouwen. Vooral omdat het moeilijk zou zijn om clusters op te zetten en te beheren.

AWS DocumentDB volledig compatibel

AWS zou AWS niet zijn om natuurlijk met een eigen dienst een oplossing te bieden. Amazon DocumentDB is volledig compatibel met de MongoDB-applicaties en -tools en draait volledig op de AWS cloud. Deze dienst is eigenlijk een opnieuw verpakte versie van de bestaande open source document database-dienst van MongoDB, maar lost natuurlijk juist de hierboven ‘gevonden’ problemen van de open source-oplossing op het AWS-cloudplatform op.

Concreet gebruikt de nu gelanceerde database de open-source MongoDB 3.6 API om dezelfde antwoorden te kunnen leveren die eindgebruikers van een MongoDB-server verwachten. Daarnaast biedt de AWS-oplossing onder meer, wederom naar eigen zeggen, met een standaard gedistribueerd, fouttolerant en zelfhelend storagesysteem. Dit opslagsysteem kan worden uitgebreid tot 64 TB per cluster. Over-provisioning van storagecapaciteit moet hierdoor tot het verleden behoren, aldus AWS.

Bron: AWS

Volgens de hyperscaler biedt de DocumentDB service ook meer efficiency in brongebruik omdat database-veranderingen alleen op de storagelaag worden weggeschreven. Daarnaast beschikt de database0dienst over geavanceerde query processing en connection pooling. Dit moet de dienst twee keer de throughput leveren van een normale MongolDB database-dienst, aldus de hyperscaler. Tot slot zou de AWS-dienst tot 99,99 procent beschikbaar zijn door de data van klanten zes keer te repliceren naar drie wereldwijde AWS-zones.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home