10 nm Intel Ice Lake-processors verschijnen nog dit jaar

Intel Ice Lake
Intel kondigt 10 nm Ice Lake cpu's aan

De 10-vloek lijkt gebroken. Op CES laat Intel weten dat het eindelijk 10 nm Ice Lake-processors op volume produceert. De eerste laptops met de nieuwe chips moeten tegen het einde van dit jaar in de rekken liggen.

Drie jaar nadat de eerste 10 nm Canon Lake-cpu’s van Intel in laptops wereldwijd moesten zitten, heeft de chipbakker zijn productieproblemen eindelijk kunnen oplossen. Canon Lake blijkt intussen doodgeboren. Intel pakt meteen uit met Ice Lake. Ice Lake-chips maken gebruik van de Sunny Cove-architectuur. Die bevat heel wat verbeteringen tegenover Skylake, dat Intel de afgelopen jaren voor zover als mogelijk heeft uitgepuurd in afwachting van witte rook uit het 10 nm-departement. Wie zich het oude Intel nog herinnert: je zou kunnen stellen dat de processorgigant in één keer tikt (kleinere node) en tokt (nieuwe architectuur).

Uiteindelijk zijn alle Core-producten sinds 2015 gebaseerd op Skylake, en gebeurden verbeteringen voor Kaby Lake, Coffee Lake en Whiskey Lake slechts in de marge. Volgens de klassieke modus operandi hadden we met Canon Lake Skylake-architectuur op 10 nm gezien, maar die stap slaat Intel nu dus voor het eerst over.

Architecturale verbeteringen

Ice Lake heeft met Sunny Lake heel wat architecturale verbeteringen aan boord. Een hardwarematige oplossing voor Spectre v2 en de branche prediction-kwetsbaarheden zit eindelijk ingebakken, maar daar houdt het niet op. De L1 cache wordt 50 procent groter dan bij Skylake, en ook L2 groeit, al hangt het exacte formaat daar van de specifieke chip af. De chips krijgen een ook een nieuwe grafische component mee, met Intel HD Graphics Gen 11.

Verder zet Intel in op Thunderbolt 3, Wifi 6 en iets dat het Deep Learning Boost noemt. Die functionaliteiten zitten mee ingebakken op de chips. Van de 3D-architectuur gedemonstreerd met Lakefield is nog geen sprake, al zal die aanpak langzaamaan wel doorsijpelen naar mainstream Intel-cpu’s.

Los van architecturale verbeteringen belooft het 10 nm-proces een flinke efficiëntiewinst en daling van het energieverbruik van de chip met zich mee te brengen. Een verkleining van het productieproces gaat traditioneel gepaard met meer pk’s en een langere laptop-autonomie.

Om de effecten daarvan in de praktijk te zien, moeten we nog wachten tot het einde van dit jaar. Intel claimt al lang dat zijn 10 nm-procedé eigenlijk meer te vergelijking is met wat concurrenten zoals TSMC doen op 7 nm. Wat daarvan aan is in de praktijk, zullen we dan ontdekken.

Voorlopig is het goed om te zien dat Intel eindelijk terug in gang is geschoten. Van het genadeloze ontwikkelingstempo dat Intel zo kenmerkte, was de laatste jaren geen sprake meer. Met de voorstelling van Ice Lake lijkt Intel terug op het paard geklommen.

Gerelateerd: Intel lanceert nieuwe architectuur voor 2019: Sunny Cove

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home