Google ontkent dat het Microsoft Edge heeft benadeeld tegenover Chrome

Google Chrome

Google reageert op de beschuldiging dat het bewust YouTube zou hebben gemanipuleerd op Microsoft Edge om de browser te benadelen tegenover Chrome. Volgens het bedrijf gaat het niet om kwaad opzet maar een bug.

Het was voormalig Microsoft-stagiair Joshua Bakita die eerder deze week de kat de bel aan bond in een bericht op Hacker News. Hij reageerde op een theorie dat Google zijn dominante positie op de browsermarkt in de toekomst wel eens zou kunnen misbruiken om eigen diensten voor te trekken. “Dit gebeurt nu al. Ik werkte heel recent bij het Edge-team en een van de redenen waarom we besloten om EdgeHTML te beëindigen, was omdat Google wijzigingen bleef aanbrengen aan zijn websites die andere browser braken. We konden het niet bijbenen.”

Zo heeft Google volgens Bakita recent een verborgen lege div over YouTube-video’s geplaatst die Microsofts hardware-acceleratie voor video’s negatief beïnvloedt. “Voordien bracht onze redelijk geavanceerde videoversnelling ons vooruit tegenover Chrome in video-afspeeltijd op batterij, maar bijna onmiddellijk nadat ze dingen op YouTube hadden gebroken, begonnen ze reclame te maken voor de dominantie van Chrome over Edge wat batterijleven bij het kijken van video’s betreft.”

Bakita is zelf niet helemaal overtuigd dat Google de aanpassingen bewust heeft uitgevoerd om Edge te vertragen, maar veel van zijn collega’s zijn dat volgens hem wel. “Daarbovenop heeft YouTube ons verzoek afgewezen om de verborgen lege div te verwijderen en hier geen verdere verklaring voor gegeven.”

Bug

Google ontkent de aantijgingen van kwaad opzet in een reactie aan The Verge. De verborgen lege div zou niets meer dan een bug zijn geweest, die onmiddellijk werd verholpen nadat hij werd gerapporteerd. “YouTube voegt geen code toe die is ontworpen om optimalisaties in andere browser teniet te doen, en werkt snel om bugs te verhelpen wanneer ze worden ontdekt. We staan regelmatig in contact met andere browserleveranciers via standaardinstanties, het Web Platform Tests-project, het opensource Chromium-project en meer om de interoperabiliteit van de browser te verbeteren.”

Het zou inderdaad om een bug kunnen gaan zoals Google beweert, maar het is niet de eerste keer dat het bedrijf wordt beschuldigd van een voorkeursbehandeling voor zijn eigen browser. Enkele maanden geleden kloeg Firefox-maker Mozilla nog dat YouTube na een redesign vijf keer trager werkte in Firefox en Edge, dan in Chrome. De reden daarvoor was naar verluidt dat beroep werd gedaan op een verouderde API, die alleen Google in zijn browser gebruikt.

Strijd om het web

Aan de grond van de zaak ligt een voortdurende strijd om het web. Google speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nieuwe webtechnologieën en -standaarden, waardoor Microsoft en Mozilla niet altijd kunnen volgen. Verschillende webexperimenten van Google werken daarom alleen op de eigen Chrome-browser.

Tegelijk levert Google met Chrome ook ’s werelds meest populaire browser, met een marktaandeel van meer dan 60 procent op de desktop. Microsoft heeft met Edge en Internet Explorer ongeveer 15 procent van de markt in handen, en Firefox zo’n 10 procent (cijfers van NetMarketShare). Dat zorgt ervoor dat veel webontwikkelaars in de eerste plaats met Chrome rekening houden bij de ontwikkeling van hun websites en diensten, en pas in tweede instantie of helemaal niet aan andere browsers denken.

In die strijd om het web heeft Google dus de sterkste kaarten in handen, zeker nu Microsoft recent heeft besloten om de eigen EdgeHTML-engine in te ruilen voor Chromium.

Gerelateerd: Mozilla: ‘Microsoft geeft Google meer controle over het internet’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home