Nu de laatste maand van het jaar is aangebroken, vliegen de eindejaarsrapporten ons om de oren. Ook SplashData is weer van de partij met de honderd slechtste wachtwoorden van het jaar.
Wachtwoorden blijven nog altijd de belangrijkste eerste verdedigingslinie om onze online identiteit te beschermen. Volgens een studie van Carnegie Mellon University, het Internation Computer Science Institute en Google hebben we gemiddeld wachtwoorden voor maar liefst 26,3 verschillende websites en diensten.
Tegelijk gebruiken mensen in 80 procent van de gevallen dezelfde of minimaal aangepaste wachtwoorden voor verschillende diensten. Daarmee plaatsen ze een zware hypotheek op hun online veiligheid. Wanneer je een wachtwoord hergebruikt, is je online identiteit maar zo goed beschermd als de dienst met de zwakste beveiliging waar je het wachtwoord gebruikt.
Slechtste wachtwoorden
We lijken het belang van sterke en unieke wachtwoorden evenwel nog altijd niet te leren. Dat blijkt nog maar eens uit de top 100 meest gebruikte – en dus minst veilige – wachtwoorden van het afgelopen jaar, volgens Splashdata.
De top vijf is nagenoeg ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar, met ‘123456 en ‘password’ voor het vijfde jaar op rij bovenaan de lijst. De rest van de top 25 telt een aantal nieuwkomers, waaronder ‘donald’ – een verwijzing naar Amerikaans president Donald Trump – op plaats 23.
- 123456 (Rank unchanged from last year)
- password (Unchanged)
- 123456789 (Up 3)
- 12345678 (Down 1)
- 12345 (Unchanged)
- 111111 (New)
- 1234567 (Up 1)
- sunshine (New)
- qwerty (Down 5)
- iloveyou (Unchanged)
- princess (New)
- admin (Down 1)
- welcome (Down 1)
- 666666 (New)
- abc123 (Unchanged)
- football (Down 7)
- 123123 (Unchanged)
- monkey (Down 5)
- 654321 (New)
- !@#$%^&* (New)
- charlie (New)
- aa123456 (New)
- donald (New)
- password1 (New)
- qwerty123 (New)
SplashData stelde zijn top 100 samen op basis van miljoenen wachtwoorden die in het afgelopen jaar werden gelekt. Het bedrijf schat dat bijna 10 procent van de internetgebruikers één van de 25 slechtste wachtwoorden gebruikt. Het allerslechtste wachtwoord, ‘123456’ zou door bijna 3 procent van de mensen worden gebruikt.
Wachtwoordtips
Het is voor de meeste mensen natuurlijk onmogelijk om voor elke online dienst een verschillend en sterk genoeg wachtwoord te onthouden. Daarom is het gebruik van een wachtwoordbeheerder altijd een goed idee. Daarmee kan je voor elke dienst een uniek wachtwoord gebruiken en dat bewaren in een wachtwoordkluis. Die kluis beveilig je met een meesterwachtwoord, het enige dat je vanaf dan nog moet onthouden.
Zo’n wachtwoordbeheerder kan bovendien automatisch sterke wachtwoorden voor je genereren. Wanneer je toch liever zelf ja wachtwoorden verzint, hebben we in dit artikel enkele tips voor je opgelijst.
Gerelateerd: 5 tips om je online beter te beschermen