Mozilla: ‘Microsoft geeft Google meer controle over het internet’

Chromium Edge

Het nieuws dat Microsoft de open source Chromium-engine gaat gebruiken voor zijn Edge-browser kan op gemengde reacties rekenen bij de andere grote browserleveranciers. Vooral Mozilla maakt zich zorgen.

Edge is dood, lang leve Edge. De beslissing van Microsoft om de EdgeHTML-engine aan de kant te schuiven voor de open source Chromium-engine, kan de browser nieuw leven inblazen.

Met de beslissing wordt Edge losgekoppeld van Windows 10, zullen updates frequenter kunnen gebeuren en wordt de algemene webcompatibiliteit verbeterd, inclusief ondersteuning voor Chrome-extensies. Een eerste preview moet begin volgend jaar al beschikbaar zijn en geïnteresseerden kunnen zich alvast aanmelden.

Ondertussen hebben ook de andere grote browsermakers op het nieuws gereageerd. Google, dat het Chromium-project heeft opgericht en de engine voor de eigen Chrome-browser gebruikt, verwelkomt Microsoft met open armen.

“Chrome is sinds het begin een voorvechter van het open web en we verwelkomen Microsoft bij de gemeenschap van Chromium-bijdragers”, klinkt het in een reactie tegenover verschillende Amerikaanse media. “We verheugen ons op de samenwerking met Microsoft en de webstandaardengemeenschap om het open web te bevorderen, de gebruikerskeuze te ondersteunen en geweldige browse-ervaringen te bieden.”

Meer macht voor Google

Mozilla ziet de beslissing van Microsoft dan weer als een reden voor gebruikers om naar Firefox over te stappen, dat op de eigen Gecko Quantum-engine draait. “Door Chromium toe te passen, draagt Microsoft de controle over nog meer van het online leven over aan Google”, klinkt het in een blogpost.

“[Browser-engines] bepalen de kernfuncties, zoals welke inhoud wij als consumenten kunnen zien, hoe veilig we zijn als we content bekijken en hoeveel controle we hebben over wat websites en services met ons kunnen doen. Microsofts beslissing geeft Google nog meer macht om in zijn eentje te beslissen welke mogelijkheden beschikbaar zijn voor ieder van ons”, argumenteert de Firefox-bouwer.

Belang concurrentie

Mozilla benadrukt het belang van concurrentie en keuze voor de gezondheid van het internet. “Als één product, zoals Chromium, voldoende marktaandeel heeft, wordt het voor webontwikkelaars en bedrijven eenvoudiger om het zich niet aan te trekken als hun services en sites net met iets anders dan Chromium werken.” Rond de eeuwwisseling zaten we in een dergelijke situatie doordat Internet Explorer een nagenoeg monopolie had, voor Firefox en Chrome op de markt kwamen.

Ook Opera heeft ondertussen gereageerd. “De overstap naar Chromium is onderdeel van een strategie die Opera in 2012 met succes heeft toegepast. Deze strategie is voor Opera succesvol gebleken, waardoor we ons kunnen concentreren op het toevoegen van unieke functies aan onze producten. Wat de impact op het Chromium-ecosysteem betreft, moeten we nog zien hoe dat verloopt.”

Gerelateerd: Microsoft zoekt Insiders om Chromium Edge te testen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home