Britse operator EE haalt Huawei-apparatuur deels uit mobiel netwerk

EE

De Britse telecomgroep BT gaat bestaande Huawei-hardware uit de de core van de 3G- en 4G-netwerken van zijn mobiele provider EE weghalen. De technologie van de Chinese netwerkreus zal ook niet voor het nieuwe core 5G-netwerk worden gebruikt, maar er lopen wel testen voor de radio-apparatuur op zendmasten.

De beslissing is naar eigen zeggen gebaseerd op technische overwegingen om het corenetwerk van EE in lijn te brengen met dat van BT. Zowel BT als EE gebruiken wel nog Huawei-apparatuur in andere delen van hun infrastructuur, en zullen dat blijven doen.

“In 2016, na de overname van EE, zijn we een proces gestart om Huawei-apparatuur te verwijderen uit de kern van onze 3G- en 4G-netwerken, als onderdeel van onze netwerkarchitectuurprincipes die sinds 2006 van kracht zijn”, zegt de telecomoperator in een verklaring. “We passen dezelfde principes toe op onze huidige RFP voor 5G-kerninfrastructuur. Als gevolg is Huawei niet opgenomen in de leveranciersselectie voor ons 5G-netwerk.”

Huawei noemt de beslissing van BT een “normale en verwachte activiteit die we begrijpen en volledig ondersteunen”, zo meldt ZDNet. BT benadrukt dat Huawei een belangrijke leverancier blijft van apparatuur buiten het kernnetwerk, bijvoorbeeld voor zendmasten, alsook een gewaardeerde innovatiepartner. In februari, tijdens het Mobile World Congress, verlengden beide partijen nog een samenwerking voor het live testen van 5G New Radio en CPE-hardware (customer premises equipment).

Timing

De aankondiging van BT komt op een vervelend moment voor Huawei. Eerder deze week liet de chef van de Britse buitenlandse inlichtingendienst verstaan dat het gebruik van Chinese technologie voor 5G iets is dat het land op nationaal niveau moet overleggen. De Britse veiligheidsdienst doet al langer onderzoek naar mogelijke risico’s van Huawei-apparatuur en heeft in 2010 zelfs een Huawei Cyber Security Evaluation Centre (HCSEC) opgericht. Zo’n centra bestaan niet voor niet-Chinese merken.

Het HCSEC bracht in juli een rapport uit waarin het een aantal “technische problemen” in de engineeringprocessen van Huawei identificeerde, die mogelijk “nieuwe risico’s in de Britse telecommunicatienetwerken” zouden kunnen veroorzaken. Voorlopig is het land evenwel nog niet overgegaan op het verbieden van Huawei-apparatuur, zoals het geval is in de Verenigde Staten en Australië.

In februari heeft Huawei zich nog geëngageerd voor 3 miljard aan aanbestedingen in de komende vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk.

Gerelateerd: Huawei waarschuwt dat 5G-ban prijzen verhoogt en VS achteruit stelt

 

Update 6 december 2018, 14u52: We schreven aanvankelijk dat Huawei wordt uitgeloten van de nieuwe 5G-infrastructuur van EE. Dit geldt evenwel alleen voor het corenetwerk, omwille van voornoemde technische redenen. In de rand van het netwerk wordt wel met 5G-hardware van Huawei gewerkt, zo laat een woordvoerder aan onze redactie weten. Het artikel werd geüpdatet om dit te verduidelijken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home