AMD Epyc Rome en Intel Cascade Lake benchmarks lekken

AMD Epyc

Begin deze maand hebben Intel en AMD hun nieuwe serverchips bekendgemaakt. Ze worden pas in 2019 verwacht, maar de eerste benchmarks van de topchips zijn nu gelekt. AMD Epyc 2 (Rome) wint nipt van Intel Cascade Lake Advanced Performance.

In een hardwaregroep op Facebook zijn resultaten gepost van twee systemen met de nieuwste Intel- en AMD-chips.

AMD Epyc 2 (Rome) mikt op een release in 2019 en heeft een nieuw design met twee 7 nm-dies met cpu-kernen en een centrale 14 nm-die met acht memory controllers, acht Infinity Fabric-poorten en evenveel PCIe-kanalen. De chip krijgt 64 kernen mee en 128 threads.

Intel Cascade Lake Advanced Performance krijgt 48 kernen mee en 96 threads volgens de benchmark. De nieuwe chips zijn een pak krachtiger dan de huidige generatie met 28 kernen en 56 threads. Intel past hiervoor exact hetzelfde trucje toe als AMD: meerdere dies in één pakket en twee pakketten per chip. De chip wordt gebakken op het 14 nm++-proces van Intel.

Benchmarks

De benchmarks werden uitgevoerd op een 2S-design, wat betekent dat er twee cpu’s in een serverunit zitten. AMD Epyc 2 (Rome) heeft een basiskloksnelheid van 1,8 GHz in de test. De score in Cinebench R15 bedraagt 12.861 punten. Die score is bijzonder indrukwekkend, aangezien de benchmark twee maanden geleden is uitgevoerd en ondertussen vermoedelijk heel wat optimalisaties zijn doorgevoerd.

Ook de Intel Cascade Lake Advanced Performance benchmark werd in een 2S-design uitgevoerd. De basiskloksnelheid ligt een pak hoger dan bij AMD, 2,5 GHz, om een minder aantal kernen te compenseren. De Cinebench R15-score bedraagt 12.482 punten, nipt minder dan AMD.

We moeten deze testen wel met een korrel zout nemen omdat beide chips pas in 2019 worden gelanceerd, zonder dat er een specifieke beschikbaarheidsdatum bekend is. De kloksnelheden kunnen nog worden aangepast en het is bovendien niet duidelijk wat de boostkloksnelheid is in beide chips.

Anderzijds is het nu wel duidelijk dat AMD de strijd met Intel aangaat in het serversegment. De eerste Epyc-chips waren al uitstekend en Epyc 2 (Rome) belooft nog beter te worden. Afwachten hoe beide chips definitief worden geklokt wanneer ze officieel beschikbaar zijn.

Gerelateerd: AMD toont Epyc 2 met radicaal ontwerp en sterke prestatiewinsten

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home