Android krijgt ondersteuning voor vouwbare schermen

android vouwbaar scherm

Nu Samsung het publiek een eerste blik heeft gegund op zijn vouwbare telefoon en het Chinese Royole met de FlexPai zelfs al een exemplaar op de markt heeft gebracht, lijken vouwbare schermen de nieuwe trend vanaf 2019. Google doet zijn duit in het zakje door ondersteuning voor dit soort displays native in Android te ondersteunen.

Google kondigde het nieuws woensdagavond aan via Twitter, vlak voor Samsung zijn grote onthulling zou gaan doen. De native ondersteuning betekent dat ontwikkelaars op een gestandaardiseerde manier hun applicaties en interfaces kunnen laten aanpassen wanneer je de telefoon plooit.

Zo kan je een YouTube-video bijvoorbeeld op een gevouwen scherm bekijken terwijl je onderweg bent, en openvouwen wanneer je thuis in de zetel ploft. De interface past zich automatisch aan en vergroot de video om het grotere schermoppervlak ten volle te benutten.

Google lijkt hiermee de trend een stapje voor te willen zijn. In het verleden worstelde het al vaker met het feit dat telefoonfabrikanten zelf grote features aan hun software toevoegden, waardoor fragmentatie ontstond. Verschillende fabrikanten voegden bijvoorbeeld split-screen of picture-in-picture toe, jaren voor die functies officieel door Android werden ondersteund. Ontwikkelaars die daarvan gebruik wensten te maken, waren daardoor genoodzaakt om specifieke code te schrijven voor de verschillende implementaties.

Android Q

Door vouwbare schermen meteen native in het besturingssysteem te ondersteunen, kan Google dat probleem voorkomen. De ondersteuning wordt toegevoegd in Android Q, dat in het najaar van 2019 verschijnt, zo leert een presentatie tijdens Samsungs ontwikkelaarsconferentie.

De eerste telefoons met vouwbare schermen – inclusief het toestel van Samsung – zullen al eerder op de markt verschijnen. Samsung heeft daarom in tussentijd een reeks richtlijnen voor ontwikkelaars uitgebracht. Ook werkt het samen met Google aan een emulator om het gedrag van apps op vouwbare schermen in Android Pie grondig te kunnen testen.

Gerelateerd: Samsung toont vouwbare ‘Infinity Flex’ smartphone

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home