Kotlin voor Android snelst groeiende programmeertaal op GitHub

kotlin

Steeds meer ontwikkelaars kiezen voor Kotlin om hun Android-apps te ontwikkelen. De programmeertaal, die de steun krijgt van Google, is de snelstgroeiende op opensourceplatform GitHub.

Kotlin werd vorig jaar door Google als first-class programmeertaal benoemd voor het programmeren van Android-applicaties. Daarmee sprak het technologiebedrijf zijn voorkeur uit voor Kotlin boven de eveneens ondersteunde talen Java en C++.

Volgens GitHub, dat sinds kort in handen is van Microsoft, is het aantal contributors dat Kotlin gebruikt meer dan verdubbeld in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse Octoverse-rapport van GitHub. Daarmee is het de snelst groeiende programmeertaal op het platform.

Google heeft de ondersteuning voor Kotlin recent in een stroomversnelling gebracht. Het heeft samen met JetBrains, dat tools voor ontwikkelaars maakt, de Kotlin Foundation opgericht en het Kotlin-portal voor Google Cloud gelanceerd.

Voor Google biedt Kotlin een manier om problemen met Java op Android te omzeilen. 27 procent van de 1.000 grootste apps op Android gebruikt vandaag de programmeertaal, waaronder Netflix, Slack en Twitter.

 

GitHub snelste groeiers

 

Snelste groeiers

HCL en TypeScript vervolledigen de top drie van snelst groeiende programmeertalen volgens aantal contributors.

HCL (HashiCorp Configuration Language) is een configuratietaal die wordt gebruikt voor het instellen van ontwikkelomgevingen, software libraries en andere dependencies. De taal wint aan populariteit bij DevOps-ontwikkelaars omdat ze compatibel is met JSON, dat veel wordt gebruikt voor het configureren van ontwikkelomgevingen.

TypeScript is dan weer een superset van JavaScript die een zestal jaar geleden door Microsoft werd geïntroduceerd. Het laat ontwikkelaars toe om standaard JavaScript te schrijven, maar daar nog extra features aan toe te voegen voor grotere en complexere programma’s. Vorige maand nog werd TypeScript 3.1 gelanceerd.

 

GitHub grootste programmeertalen

 

Grootste programmeertalen

Van de top drie snelst groeiende programmeertalen schopt alleen TypeScript het tot in de top tien meest gebruikte talen op GitHub. Op een jaar tijd klom het van de tiende naar de zevende plaats. De lijst wordt aangevoerd door enkele usual suspects: JavaScript, Java, Python, PHP en C++.

Gerelateerd: Microsoft koopt GitHub voor 7,5 miljard dollar: waarom dit een briljante zet is

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home