Apple wint eerste patentenrechtzaak tegen Qualcomm

qualcomm

Qualcomm en Apple zitten in een verhitte strijd omwille van oneerlijke concurrentie van de chipfabrikant met dure patentkosten. Een rechter in de VS geeft Apple nu gelijk en weigert een verkoopverbod in de VS, ondanks dat Apple toch één van de zes patenten misbruikte.

Apple heeft begin 2017 een rechtszaak ingediend tegen Qualcomm over het misbruik van patenten. De meeste patenten hebben een vaste prijs per licentie, maar Qualcomm hanteert een percentage op de toestelprijs met als maximumplafond 400 dollar. Dit vond Apple oneerlijke concurrentie, zeker omdat het volop bezig was met een overstap naar Intel voor zijn communicatiechips.

Een op zes

De patenten van Qualcomm zijn essentieel om een smartphone af te leveren vandaag. Qualcomm heeft in reactie op de rechtszaak van Apple een verkoopverbod gevraagd van alle Apple-toestellen in de VS. Ze claimen dat Apple zich schuldig maakt aan het overtreden van zes patenten rond draadloze technologie.

De rechter oordeelde afgelopen vrijdag dat Apple maar één patentovertreding heeft gedaan. Eind november komt de commissie opnieuw samen om deze conclusie te analyseren, voordat er een actie wordt bekend gemaakt op 28 januari 2019. Het gewenste verkoopverbod in de VS wordt van tafel geveegd door de rechter.

Andere rechtszaak

Qualcomm is tevreden dat de rechter Apple schuldig bevindt aan de overtreding van één patent, maar vindt het niet kunnen dat daarom het verkoopverbod in de VS volledig van tafel wordt geveegd. Apple laat dan weer weten dat ze blij zijn dat Qualcomm geen vrijgeleide krijgt om de competitie te fnuiken.

De verloren rechtszaak is geen goed nieuws voor Qualcomm, maar daarmee is nog niet alles beslist. Er is ook nog een tweede rechtszaak die moet worden bepleit. Een aantal ‘slachtoffers’ claimt dat de patentkosten van de chipgigant te hoog lagen de afgelopen jaren, en eisen nu compensaties. Het gaat om alle smartphones die sinds 2011 werden verkocht. De totale som die wordt geëist, ligt rond de 250 miljoen dollar.

Qualcomm is echter nog niet klaar met Apple. Vorige week nog lanceerde het de claim dat Apple chipgeheimen aan Intel heeft doorgesluisd om competitieve communicatiechips te maken in de huidige en toekomstige Apple-toestellen. Apple heeft daarop nog niet gereageerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home