Apple lanceert waterdichte iPhone XS en XS Max met dualsim

iPhone XS

Vanavond heeft Tim Cook op het podium van het Steve Jobs Theater op het Apple-hoofdkwartier de nieuwe iPhone-modellen aan de wereld getoond. Het gaat om drie modellen: de compacte iPhone XS, de grote iPhone XS Max en de budgetvriendelijke iPhone XR.

Na talloze lekken de afgelopen maanden heeft Apple vandaag eindelijk alle details bekend gemaakt. Zoals we al hadden verwacht, lanceert het drie nieuwe toestellen: iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR.

iPhone XS

De iPhone XS is een lijnrechte vervanger van de iPhone X en draagt hetzelfde 5,8 inchscherm (2.436 x 1.125 pixels) in een behuizing die amper is veranderd. Een klassieke S-behandeling, iets wat Apple elk jaar doet na een grote vernieuwing van het design zoals de iPhone X vorig jaar. Het toestel krijgt opnieuw een OLED-scherm mee, een verbeterde dubbele camera en een fonkelnieuwe A12-chip.

 

 

Daarnaast lanceert Apple zijn grotere broer, de iPhone XS Max. Die heeft een groter 6,5 inchscherm (2.688 x 1.242 pixels) en is qua afmetingen vergelijkbaar met de iPhone 8 Plus met een 5,5 inchscherm. Beide toestellen hebben opnieuw een notch bovenaan, wat betekent dat Touch ID volledig verdwijnt.

De iPhone XS en XS Max zijn allebei IP68 waterdicht. Apple laat weten dat de toestellen tot 2,5 minuut onder water kunnen worden gehouden. Of dat nu zoutwater, koffie, thee of bier is, de iPhone XS en XS Max kunnen het aan.  Beide nieuwe smartphones krijgen 120 Hz-touch mee voor vloeiende animaties. Belangrijke kanttekening: het scherm zelf is geen 120 Hz. 3D Touch blijft aanwezig, ongeacht eerdere geruchten dat de functie zou verdwijnen. De telefoons krijgen stereoluidsprekers boven- en onderaan de telefoon.

A12 Bionic

De A12 Bionic System-on-Chip (SoC) is een 7 nm-chip (6,9 miljard transistors) en heeft een 6-core CPU en 4-core GPU aan boord samen met een Neural Engine. De 6-core CPU heeft twee krachtige kernen die 15 procent sneller zijn dan vorig jaar en 40 procent minder energie vereisen. De vier andere kernen draaien om efficiëntie en verbruiken 50 procent minder energie.

 

 

De 4-core GPU is 50 procent sneller dan zijn voorganger en ondersteunt tessellation en multilayer rendering. Het ondersteunt verder ook nog lossless memory compression.

De Neural Engine heeft een ontwerp met acht kernen en ondersteunt machine learning. Dankzij dit onderdeel is de iPhone XS 9 keer sneller dan zijn voorganger voor machine learning-taken. Het kan voortaan 5 biljoen operaties per seconde verwerken, vergeleken met 600 miljard vorig jaar. De Neural Engine heeft maar één tiende van de energie nodig vergeleken met de A11 Bionic.

Camera-details

De camera’s van de iPhone XS en XS Max zijn amper gewijzigd vergeleken met de iPhone X vorig jaar. Dat betekent opnieuw een 12 megapixelcamera (f/1.8) achteraan, gekoppeld met een 12 megapixel telelens (f/2.4). Beide lenzen zijn optisch gestabiliseerd. Apple heeft overigens gewerkt aan de True Tone-flits om beeldflikkeringen automatisch te detecteren en elimineren.

 

 

De grootste vernieuwing zit hem in de software. Apple klopt zich op de borst dat de telefoon 1 miljard operaties per foto verwerkt voor het allerbeste beeldresultaat. Verder is ook Smart HDR een focus om nog beter foto’s te nemen in verschillende lichtomstandigheden. Apple spreekt van ‘The Age of Computational Photography’.

Ook voor video hebben de iPhone XS en XS Max verschillende verbeteringen aan boord. De sensor werkt dubbel zo snel en neemt automatisch de beste instellingen met betere schaduwdetails, echtere kleuren en autofocus autoexposure. De vier microfoons rondom het toestel zorgen voor stereo-opnames die je direct op het toestel zelf kan bewonderen.

Batterij & opslag

De batterij van de iPhone XS gaat 30 minuten langer mee dan de iPhone X. Het grotere model, de iPhone XS Max, zou volgens Apple anderhalf uur langer moeten meegaan. iOS 12 lanceert vanaf 17 september en wordt standaard op elke iPhone XS en XS Max geleverd. De rest van de toestellen kan vanaf die dag ook de update installeren.

De iPhone XS en XS Max ondersteunen dualsim, maar er past maar één SIM-kaart in. De tweede is een eSIM, iets wat in België nog niet wordt ondersteund. Afwachten wanneer de providers hiermee aan de slag gaan nu Apple het in de nieuwe iPhones heeft verwerkt. Opvallend: er bestaat wel een iPhone XS en XS Max met twee SIM-kaartslots, maar die is enkel in China verkrijgbaar omdat eSIM daar niet wordt ondersteund.


Lees dit: iPhone XR brengt topprestaties naar nieuw instapmodel


De iPhone XS en XS Max zijn verkrijgbaar in drie kleuren: goud, zilver en space gray. Beide toestellen zijn beschikbaar in 64 GB, 256 GB en 512 GB. De iPhone XS start vanaf 1.159 euro (64 GB) en klimt tot 1.559 euro voor de 512 GB-versie. De iPhone XS Max start vanaf 1.259 euro (64 GB) en gaat tot 1.659 euro (512 GB). Beide zijn bestelbaar vanaf 14 september en worden vanaf 21 september geleverd in België.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home