AWS groeit hard, maar Microsoft Azure en Google Cloud groeien harder

Bedrijven spendeerden in totaal 20 miljard dollar in de cloud het afgelopen kwartaal. Grootmacht AWS staat prominent op nummer één met een ruime voorsprong, maar Microsoft Azure en Google Cloud groeien harder dan AWS.

Cloudplatformen geven zelden hun exacte cijfers, maar analistenbureau Canalys heeft de grootmachten in kaart gebracht. In een uitgebreid onderzoek blijkt dat de totale cloudinfrastructuur goed is voor 20 miljard dollar. Dat is 47 procent meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. 264 channel partners wereldwijd werkten mee aan het onderzoek.

Grote drie

De top drie aanbieders zijn tezamen goed voor 57 procent van de totale markt. AWS staat op kop met 31 procent marktaandeel, goed voor 6,2 miljard dollar. Het groeide 48 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Microsoft Azure is goed voor 18 procent marktaandeel (3,6 miljard dollar), maar groeit met 89 procent wel ontzettend sterk.

Google Cloud is de sterkste groeier van de grote drie. Het stijgt met 108 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar, goed voor een totaal van 1,6 miljard dollar. IBM, de verwachte nummer vier, wordt niet genoemd in het rapport van Canalys.

Hybrid IT

Uit het antwoord van 264 channel partners blijkt verder dat amper 6 procent een cloud-first aanpak nemen. 75 procent van hun klanten nemen een privé-publieke cloudoplossing. Workloads in de cloud verhuizen soms terug on-premise, en andersom ook.

Canalys Research Analyst Daniel Liu: “Bedrijven analyseren steeds meer de cloudkosten om te zien wat er toch beter lokaal kan draaien. De hybride-aanpak wordt populairder. Het is overigens belangrijk om de sterktes en zwaktes van elke publieke cloud te kennen, net als de verschillende tarieven en kortingen, zonder de workloads uit het oog te verliezen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home