Orange lanceert bellen via wifi: alle details uitgelegd

orange

Eergisteren gooide de CEO van Orange België een bommetje op Twitter. Telenet lanceert bellen via wifi tegen de zomer, maar Orange zou eerder live gaan. Veel eerder, want de dienst is vandaag al beschikbaar voor een heleboel iPhone-modellen en Samsung Galaxy S7 en S7 Edge.

Gisteren brachten we het nieuws dat Orange heel binnenkort start met bellen via wifi en 4G. CEO van Orange België Michaël Trabbia haalde zo de angel uit het nieuwsbericht van Telenet dat zij in de zomer starten met bellen via wifi (VoWifi) en 4G (VoLTE). Orange is zo de allereerste die bellen via wifi introduceert in België. Bellen via 4G is al sinds eind 2016 mogelijk bij Proximus.

Bellen via wifi

Wat is het voordeel van bellen via wifi? Mensen die een sterk geïsoleerd of betonnen huis hebben, weten dat het mobiele bereik binnen een uitdaging kan zijn. Ook talloze bedrijfscomplexen met metalen structuren kunnen het signaal verstoren en het bereik drastisch verminderen. Met bellen via wifi heb je daar niet langer last van omdat een wifi-signaal al genoeg is om beter bereikbaar te zijn.

Om te bellen via wifi moet je geen aparte app installeren op je smartphone. Orange kijkt automatisch welke verbinding het sterkst is, mobiel of wifi, en verstuurt daarover de oproep. Dit geldt zowel voor uitgaande als inkomende oproepen. Eens de verbinding wordt gelegd, wordt continu gekeken of een andere verbinding sneller is om eventueel over te schakelen naar LTE indien nodig. Heel handig voor de bellers onder ons die heel graag rondwandelen.

Bellen via 4G

Bellen via 4G zorgt voor een betere geluidskwaliteit, omdat niet langer 2G- en 3G-technologie wordt gebruikt. Dit heeft meerdere voordelen. Allereerst verlies je niet langer je mobiel internet wanneer je iemand belt. Je gebruikt om te bellen maar een deel van je 4G-snelheid, waardoor de rest beschikbaar blijft voor andere toepassingen.

De 4G-snelheid betekent ook dat een telefoonoproep veel sneller wordt doorgeschakeld wanneer je naar iemand belt die ook een VoLTE-compatibel toestel heeft. Volgens een onderzoek van Proximus duurt een verbinding via VoLTE gemiddeld amper 2,6 seconden, terwijl een verbinding over 3G of 2G gemiddeld 7 seconden duurt.

Compatibele toestellen

De lijst met compatibele toestellen is niet heel groot. Androidgebruikers moeten het enkel stellen met de Galaxy S7 en S7 Edge vanaf vandaag. Wat betreft iPhone-toestellen is elk model compatibel vanaf de iPhone SE tot iPhone X. Het complete overzicht vind je hier. Belangrijk detail: enkel Orange-klanten met een abonnement kunnen van de dienst gebruik maken. Er zijn geen extra kosten verbonden aan bellen via wifi of bellen via 4G.

Bellen via 4G (VoLTE) wordt automatisch ingeschakeld bij compatibele toestellen. Bellen via wifi (VoWifi) moet je manueel toevoegen. Wie een compatibel iOS-toestel gebruikt, gaat naar Instellingen, Mobiel netwerk en schakelt daar de nieuwe dienst Bellen via wifi op deze iPhone in. Androidgebruikers gaan naar Telefoon (waar je een nummer intikt), tikken op de drie puntjes rechts bovenaan en kiezen Instellingen. In de lange lijst zie je de nieuwe functie Bellen via wifi staan. Schakel die in om de nieuwe dienst te gebruiken.

Orange werkt hard om de lijst met compatibele toestellen snel uit te breiden. Het verwacht de Samsung Galaxy S8, S8+, S9 en S9+ de komende twee weken aan de lijst toe te voegen. Orange is ook in gesprek met Huawei om de lijst met compatibele Androidtoestellen uit te breiden. Alle 4G-smartphones van het merk Orange zijn ook onmiddellijk compatibel. Heb je een compatibel toestel maar nog geen bellen via wifi-optie? Voer dan de firmware update door die op je toestel staat om toegang te krijgen tot de functie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home