Belgische bedrijven houden hun servers liever lokaal

server

Ondanks de opkomst van cloud hosting houden Belgische bedrijven hun servers nog altijd bij voorkeur lokaal. Dat blijkt uit een marktanalyse van Computer Profile bij meer dan 2.700 bedrijven met meer dan 50 werknemers.

Het aantal Belgische bedrijven dat servers op de eigen locatie houdt vermindert weliswaar, maar niet zo snel als in bijvoorbeeld Nederland. In 2010 had 97,5 procent van de ondervraagde bedrijven zijn servers on premise staan. Dat percentage daalde in 2018 tot 83,9 procent. Onze noorderburen zagen over dezelfde periode een daling van 97,3 naar 57,6 procent.

Gekeken naar sectoren, voert het onderwijs de ranglijst aan. 89,9 procent van de organisaties in deze sector heeft zijn servers lokaal staan. De financiële en ICT-sector hebben het minste servers on premise, respectievelijk 77,1 en 77,2 procent.

In 2018 is over alle bedrijven en sectoren heen de penetratie van public en private cloud gestegen naar gemiddeld 9 procent. Opnieuw is de ICT-sector hier een voortrekker met een stijging van 3,8 naar 20 procent.

computer profile on premise vs cloud

“Algemeen genomen daalt het aantal servers op locatie bij bedrijven,” zegt Erik van Gurp, business analist bij Computer Profile. “Een aantal evoluties liggen hier aan de grondslag. Zo is er een duidelijke beweging naar de cloud merkbaar, waarbij steeds meer bedrijven servers als IaaS afnemen bij spelers als Microsoft en Amazon. Daarnaast besteden meer bedrijven het beheer van hun servers uit aan gespecialiseerde partijen. Een derde ontwikkeling, die in België minder merkbaar is, is de consolidatie van servers binnen een organisatie.”

High-end en x86

Slechts 18 procent van de Belgische bedrijven gebruikt nog high-end serversystemen (mainframes en midrange servers), lokaal of in een datacenter. In 2010 lag de penetratiegraad nog op 33,4 procent. IBM is hier koning met een marktaandeel van 80,7 procent. Oracle volgt pas op een verre tweede plaats met 10,5 procent.

Het gebruik van x86-servers on premise is in België teruggelopen van 96 procent naar 82 procent. Wat leveranciers betreft is hier doorheen de jaren weinig verandert. HPE blijft de grootste met een marktaandeel van 58,7 procent, gevolgd door Dell EMC (22,8 procent) en Fujitsu (8,2 procent).

computer profile x86 server vendors

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home